Daruri de zi, daruri de noapte…daruri pentru fiecare stare de spirit, pentru fiecare varsta, pentru trup, pentru suflet sau pentru amadoua, daruri care te emotioneaza, care te inspaimanta, care te predispun la meditatie, care te obliga sa le raspunzi intr-un fel anume, daruri ca niste otravuri de sub magia carora nu te mai poti elibera, care te tin in captivitate cu amintirea lor incat ajung in cele din urma sa se insinueze in fiinta ta si ai senzatia ca fac parte din codul tau genetic si ca le-ai putea trasnsmite urmasilor deoarece e pacat ca ele sa se piarda odata cu toata bogatia de senzatii pe care ti le-au transmis, asa cum madelena lui Marcel Proust nu e doar o banala prajitura, ci un rezervor de impresii, rememorari si retrairi dintr-un alt timp. Un simplu obiect banal , cumparat la repezeala intre doua metrouri si impachetat intr-o hartie de ambalaj ieftin, jignind poate pe o doamna dar infiorand de placere pe o femeie pentru care darurile sunt o raritate. Daruri alese in urma consultarii zile intregi a cataloagelor, a site-urilor, a vitrinelor magazinelor care vand, care sugereaza „daruri”, simboluri speciale, ingenioase din care beneficiarul lor sa deduca tot ce nu ai curaj sa spui sau sa inteleaga mai putin decat pareai ca-i spui pana acum. Oricat de mult m-ar invata cartile bunelor maniere ce cadouri trebuie sa ofer unei anumite persoane, ce limite trebuie sa-mi impun in alegerea unui cadou, tinand cont de varsta sa, sexul, gradul meu de intimitate cu acea persoana, functia ei, timpul de cand ne cunoastem, sentimentele dintre noi, intotdeauna voi sta nedumerita in fata ofertei de cadouri pe care societatea ni le face si dupa zile intregi de nehotarare si pendulare intre zeci de tipuri de posibile daruri, imi voi urma instinctul, si oprindu-ma in fata unei librarii, voi alege mai degraba o carte pe care voi scrie o dedicatie inspirata….
Cu ani in urma i-am oferit unui prieten o carte rara pe care o procurasem cu mare greutate, a unui poet la moda ale carui carti se vindeau foarte repede. I-am scris o dedicatie probabil destul de inspirata pe prima pagina alba a cartii. Prietenul meu de care ma lega o amicitie sincera mi-a oferit, fara sa stie ca voi pastra in amintire acest dar ca pe ceva unic, urmatoarea replica: „Voi arunca sau voi oferi altcuiva, cui ii place acest poet, cartea si voi pastra doar dedicatia ta”.
Când am ocazia, ofer cărţi… Cărţile sunt o lume şi atunci am senzaţia extrem de plăcută că dăruiesc chiar o lume întreagă. Bineînţeles, şi cadourile trebuie alese în funcţie de omul căruia îi faci cadoul. Sunt şi oameni care nu ar dori să primească un volum, ci un cadou mult mai costisitor. De ce? Un cadou este un gest superb, oricum…
ApreciazăApreciază
Intr-adevar, pentru carti trebuie un simt special…poti avea biblioteci impresionante in casa fara sa-ti placa sa citesti, ci doar sa pari.Si decand cu lectura virtuala, si cartile sunt amenintate cu disparitia desi nimic nu poate compensa absenta lor…
ApreciazăApreciază
Eu cred ca sunt persoane care ofera daruri pentru ca spera ca intr-o zi sa se intoarca catre ei acest favor. Nu stiu daca s-ar numi obligatie, ci poate mai bine zis o rezervare pentru viitor.
Eu ofer cadouri pentru a compensa dorinta de a avea ceva ce nu-mi permit. Un mic cadou aduce o bucurie suficient de mare pentru a compensa acest fapt. (sunt excluse cazurile de sarbatoare, onomastica si etc.)
ApreciazăApreciază
Ar trebui sa oferim daruri cu aceeasi naturalete cu care salutam sau intrebam „ce mai faci?”Daruind nu trebuie sa te simti generos ci doar normal.A cantari ce vei primi in schimbul darului tau, a-l privi ca pe o rezerva pentru viitor mi se pare meschinarie. Mai bine sa ai o inepuizabila putere de a (te) darui…celor mai saraci, sau pur si simplu celor inconstienti de propriile lor daruri, aceasta este un dar.
ApreciazăApreciază
deja scrisesem comentariul din postarea anterioara cand am ajuns aici – acum am sentimentul acela de deja-vu specific descoperitorilor rotii ! 😀
ApreciazăApreciază