Inventariind cate forme are Fericirea

Lui i s-a cerut s-o descrie, să-i facă autopsia şi apoi s-o cloneze, să-i miroasă trupul şi să-i fure aromele în formule distribuite apoi muritorilor, s-o închidă şi să-i testeze reacţiile la spaţii închise, s-o cântărească şi s-o supună unui regim de slăbire în emoţii sau de îngrăşare forţată, s-o contamineze de boli incurabile, apoi s-o vindece, s-o oblige să se sinucidă în sufletul celui care nu ştie să o recunoască, s-o lege de parâma unei corăbii şi s-o lase să moară în chinuri la dispoziţia vânturilor şi a furtunilor,  s-o oblige să moară virgină şi apoi s-o resusciteze şi s-o oblige să se ofere gratis tuturor muritorilor care habar nu au că au nevoie de ea şi o confundă cu surorile ei vitrege, vanitatea, trufia, mulţumirea. I s-a cerut să nu–şi epuizeze niciodată stocurile de definiţii despre fericire, oricât de mult ar fi căutat un anumit sortiment de definiţii, să nu cadă în automulţumire, plagiindu-se, ci să inventeze alte şi alte definiţii, necunoscute până atunci de nimeni, Fericirii. Lui , care nu cunoscuse niciodată Fericirea. Şi cu toate acestea, pe măsură ce trecea timpul şi cititorii săi deveneau tot mai pretenţioşi, tot mai rafinaţi, intuind de la o simplă mireasmă adusa de val, înainte ca definiţia să le fie servită pe tavă sau inoculată în venă, caratele acestui nou sortiment de fericire, imaginaţia lui era tot mai bogată şi simţea că nu va termina niciodată definiţiile stărilor pe care le avea. Singura definiţia la care nimeni nu avea acces şi la care nimeni dintre cei ce se hrăneau cu definiţiile sale nu putea visa, era aceea a propriei sale vieţi. Nici dacă într-o bună zi, aflat în pană de inspiraţie s-ar fi servit pe sine drept ultimul sortiment de fericire aflat pe stoc sau ar fi ales să curgă delicat prin venele tuturor rafinaţilor degustători ai Fericirii, tot nu le-ar fi putut împărtăşi acestora existenţa ultimului şi a celui mai greu de găsit sortiment al Fericirii: renunţarea.

Despre Maria Postu

Nu-mi place ideea de a evada...E ca si cum ai smulge cu forta ceva care de fapt, iti apartine:LIBERTATEA cu care te-ai nascut si in care te vei intoarce...Si totusi, eroul meu preferat, de parca eu l-am nascut, este Papillon... Aici e o forma de libertate... evadare...un substitut, o libertate cu gust de gratii si catuse...ma veti gasi aici la orele de vizita indiferent ce semnalmente aveti...Nu e nevoie sa treceti pe la siturile de serviciu pentru a afla ce mi-as dori:pe voi venind la mine in vizita, sa cinam impreuna din cuvinte ca la un banchet infinit cu arome imprevizibile si inconfundabile, de negasit aiurea pe strada, la teatru, la opera sau oriunde in alta parte decat aici...Chiar daca nu ne putem privi in ochi, nu ne putem vedea gesturile, ne simtim pasii gandurilor, ne pipaim prin cuvinte mai mult decat am face-o vreodata in realitate...Micul mister a cazut sau e mai tentant?Mi-ar placea sa cred ca da...suntem toti in spatele unor ferestre (Asa se numea cea de-a patra carte a mea de versuri, publicata in 2007.."DIN SPATELE FERESTREI"...Nu insa si ultima: Cutia postala a cerului, Leonor si zanele...si mai urmeaza...
Acest articol a fost publicat în Proza scurta și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Inventariind cate forme are Fericirea

 1. Serafim zice:

  Fain. Și grea muncă i s-a dat 🙂

  De multe ori trecem pe lângă ea și preferăm surorile vitrege.

  Apreciază

 2. Maria Postu zice:

  Cine ar putea avea o asemenea misiune?Desigur, Acela nu poate fi un om.Noi oamenii suntem atat de vanitosi si sensibili la laude, ca de pilda eu la cuvintele tale.Multumesc.

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s