Omul modern – filozofia de a pierde(I)

 

 

  Adevarul este deschis pentru toti; inca nu este ocupat.Căci a ramas mult din el pentru urmasi.”

           Seneca

 

      Iata un testament cu valoare eterna, ale carui sensuri inepuizabile nu inceteaza sa  suscite interes si sa nasca discipoli,de peste 2000 de ani ,de cand , pentru noi ,europenii , in Elada s-a nascut acea realitate pe care de la greci incoace o numim “filozofie”si  care direct sau prin intermediul filozofiei latine, si-a pus amprenta asupra doctrinei etice crestine si asupra evolutiei filozofiei.

      Filozofi prin vocatie, neposedand un titlu oficial, sau filozofi intamplatori, doar prin profesie si de ce sa nu admitem si cazul fericit al filozofului autentic prin vocatie si profesie, de ce ar trebui sa va mai procupati de mesajul filozofului in lumea de azi? Este altul mesajul filozofiei (filozofului) decat in veacurile trecute, este altfel  receptat sau pur si simplu este receptat din ce in ce mai putin? Cei ce stau de paza la portile filozofiei, din ce in ce mai eterogeni, dar uniti sub umbrela protectoare a generosului cuvant “filozofie”,au simtit ca exista pericolul ca , inca o data, ca de atatea ori in istoria umanitatii cetatea sa pacatuiasca impotriva filozofiei.

     Mari filozofi ai veacului nostru considera ca “Filozofia se afla in stadiul terminal”(Heidegger), sau ca principala stare nascatoare de filozofie, contemplarea, nu mai este posibila in viata omului de azi.(N.Hartmann). Exista teama ca starea de uimire, de indoiala , de cutremurare a omului in fata minunilor universului si care au stat la originea filozofiei acum 2000 de ani si de multe alte ori de atunci incoace, sa se stinga , nimicite de ritmul trepidant de viata al omului modern, ce nu-si mai poate permite linistea si tihna prielnice actului filozofic.

    Omul elin, cel care pentru prima data, a gandit in chip dezinteresat, pentru simpla placere de a gandi ,facand abstractie de ideea unei aplicatii utile si posibile, este astazi aproape un anacronism, o piesa de muzeu spre care abia daca mai avem ragazul sa ne indreptam indiferenta privire. Omul de azi “trece mereu pe langa ceva” spunea N.Hartmann, reprosandu-i omului modern incapacitatea de a “vedea moral”:”Nu stim pe langa ce bogatii trecem zilnic, nu banuim ce pierdem, ce ne scapa;de aceea trecem  pe langa totul si mergem mai departe.De aceea bogatia celor mai inalte valori ale vietii este risipita de noi.”Ce poate fi mai zguduitor ,mai tragic, mai de neinteles, decat a pleca cu mana goala? Si nu numai atat .Cu sufletul gol, vidat de emotii si sentimente autentice, lasandu-ne inrobiti de “fascinatia” careului magic , complexati de performantele ultimelor tipuri de calculatoare, care tind sa ne frustreze chiar de una din cele mai mari inventii ale umanitatii, cartea? Trecem unii pe langa altii grabiti, cu timpul bine dramuit, angajati intr-o competitie care incepe chiar din momentul nasterii noastre, continuind si dupa moartea noastra

 

 

 

 

 

 

 

Despre Maria Postu

Nu-mi place ideea de a evada...E ca si cum ai smulge cu forta ceva care de fapt, iti apartine:LIBERTATEA cu care te-ai nascut si in care te vei intoarce...Si totusi, eroul meu preferat, de parca eu l-am nascut, este Papillon... Aici e o forma de libertate... evadare...un substitut, o libertate cu gust de gratii si catuse...ma veti gasi aici la orele de vizita indiferent ce semnalmente aveti...Nu e nevoie sa treceti pe la siturile de serviciu pentru a afla ce mi-as dori:pe voi venind la mine in vizita, sa cinam impreuna din cuvinte ca la un banchet infinit cu arome imprevizibile si inconfundabile, de negasit aiurea pe strada, la teatru, la opera sau oriunde in alta parte decat aici...Chiar daca nu ne putem privi in ochi, nu ne putem vedea gesturile, ne simtim pasii gandurilor, ne pipaim prin cuvinte mai mult decat am face-o vreodata in realitate...Micul mister a cazut sau e mai tentant?Mi-ar placea sa cred ca da...suntem toti in spatele unor ferestre (Asa se numea cea de-a patra carte a mea de versuri, publicata in 2007.."DIN SPATELE FERESTREI"...Nu insa si ultima: Cutia postala a cerului, Leonor si zanele...si mai urmeaza...
Acest articol a fost publicat în intrebari esentiale și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Omul modern – filozofia de a pierde(I)

  1. Maria Barbu zice:

    Omul Greciei clasice traia conform unor norme ce se raportau in permanenta la arhetipuri, in timp ce omul postmodernismului actual a pierdut arhetipurile si traieste fragmentar!

    Apreciază

  2. Maria Postu zice:

    Da , Maria fragmentar si prada unei psihoze în declanşarea careia un rol important l-a avut imaginea pictată, filmată, televizată, care devine universul mental al omului postmodern atras ca de un magnet, de acest cult al noului său idol – ecranul sălii de cinematograf, al televizorului, al monitoarelor computerelor. Diagnosticul cert al acestei civilizaţii postmoderne o reprezintă această seriozitate prin care orice imagine televizată poate deveni un document serios al acestei istorii iconoclaste a imaginarului mentalităţilor colective. Arta cinematografică şi televiziunea devin astfel martorul numărul unu al istoriei; ştiinţa, religia, arta, devin sclavele acestui zeu, care nu iartă nimic din cea ce nu i s-a supus exigenţelor telegeniei sale şi prizei la conştiinţa publicului… În acest sens, tainele sunt dezghiocate şi expuse consumului devoratorilor de imagini – mintea omului transformată într-un imens stomac, ce validează existenţa, transformată într-o pasivitate concupiscentă a privirii… Plictiseala şi akedia(termen grecesc specific pentru plictiseala monahilor din deşert datorată căldurii de amiază) existenţelor noastre nu mai genereaza filozofie ca acum mii de ani ci Televiziunea e un substitut facil care seduce si se constituie in forma cea mai simplă de ocupare şi de manipulare in detrimentul gandirii libere si creatoare..

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s