Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850-15 iunie 1889)
Exista, din pacate, tineri, romani, care nu stiu cui apartin aceste versuri, considerate de multi critici printre cele mai frumoase versuri din literatura romana : marelui Poet Mihai Eminescu.
Ei au trecut printr-un sistem de invatamant aici, in Romania, cu bune sau cu rele, l-au studiat, l-au admirat, l-au rostit emotionati sau poate doar obligati la serbarile scolare, indrumati de un profesor pasionat, admirator sincer al marelui poet sau doar un dascal constiincios care vrea sa respecte litera si spiritul cartii. Despre Eminescu s-au spus lucruri importante, definitive,(OPERA-LUI-MIHAI-EMINESCU-3-volume-George-Calinescu )a fost fixat pe veci in panoplia spiritelor intemeietoare ale unei culturi sau a fost blamat, contestat in ultimii ani de cititori foarte competenti sau doar…dornici sa-si afirme spiritul iconoclast.http://blog.citatepedia.ro/dilema-eminescu.htm,
Pentru multi elevi, aflati la inceputul educatiei estetice, confruntati cu texte poetice din diverse scoli si generatii literare, alese si asezate in manuale dupa niste criterii de multe ori haotice, care scapa intelegerii elevului si de multe ori chiar profesorului care are dificila sarcina de a face ordine in aceasta ciudata culegere de texte care se cheama „Manual de limba si literatura romana pentru clasa X…” Eminescu continua sa reprezinte Poetul, ale carui versuri sunt citite cu emotie. Pentru altii, el e deja desuet, doar o piesa de muzeu, si de aceea ei il refuza de fapt fara sa-l inteleaga, fara sa se straduiasca sa treaca dincolo de metaforele ce le par adesea atat de transparente si accesibile. E doar o aparenta pe care nu pot s-o demonstrez aici si acum.
Consider ca, desi se crede ca „statuia din manuale e demolata”, desi sintagma de „poet national” e socotita „abuziva si perimata”, desi aceasta sintagma „in contextul globalizarii, substanta ei s-a relativizat pana aproape de volatilizare, asa ca nu cred ca ar fi cazul s-o mai demonetizam. Statuia lui Eminescu din manuale este rece si demodata, iar soclul e fisurat. Omul este insa de o caldura extrem de atasanta”(Dan C. Mihailescu), avem si vom avea inca nevoie de Eminescu. Lectia lui de suferinta, de traire pana la aneantizare a voluptatii iubirii, a acelei „suferinte, dureros de dulce…” nu se va epuiza niciodata, chiar daca, de la el, unii dintre cititorii sai, recitind Oda-i nemuritoare, au invatat sa moara si sa renasca precum pasarea Phoenix…
Eu nu l-am „contestat” niciodată pe Mihai Eminescu! De unde această presupunere ?
ApreciazăApreciază
Imi cer scuze daca asa s-a inteles
Pur si simplu prezentam diverse opinii referitoare la Eminescu, voi plasa trimiterea in alt context.Multumesc pentru atentionare.
ApreciazăApreciază
Da, s-a creat o ambiguitate. Nu este nimeni de vină. Mulţumesc !
ApreciazăApreciază
Ma bucur ca din „Ciocnirea”blogurilor noastre nu au iesit „scantei radioactive: ci…creatoare.
ApreciazăApreciază
http://razvan-codrescu.blogspot.com/2009/06/eminescu-n-murit.html
Nu abuzez de procedeu, dar textul lui Răzvan Codrescu îmi pare vrednic de atenţie…
ApreciazăApreciază
Multumesc foarte mult. Voi citi cu placere.
ApreciazăApreciază
Vezi aici : http://neamul-romanesc.com/arhiva/nicolae-georgescu-cum-a-murit-eminescu-ultimele-lui-ceasuri-povestite-de-un-martor-ocular/ , articolul lui
Nicolae Georgescu: „Cum a murit Eminescu? Ultimele lui ceasuri povestite de un martor ocular”
ApreciazăApreciază
Va multumesc foarte mult pentru adresa data.Ma intereseaza adevarul atat cat se poate sti din perspectiva actualitatii.
ApreciazăApreciază
Ce bine ca exista Google!
ApreciazăApreciază
Google este un prieten atat de impersonal care nu poate suplini viata oricat de bine ar imita-o…
ApreciazăApreciază
maria…primarul Vanghelie te-ar contrazice 😉 Ia fii atenta http://stirileprotv.ro/stiri/politic/vanghelie-am-cautat-pe-gogal-goagal-gagal-google-despre-herodot.html
si ne mai miram de ce copiii nostri sunt agramati…
ApreciazăApreciază
Inspirata alegere..intotdeauna am admirat flerul tau de a pune pe blog filme, imagini pe care altfel nu le-as fi observat in presa cotiiidiana. Si de data asta, apreciez atentia cu care urmaresti evenimentele politice si nu numai….
ApreciazăApreciază
Perfecta dreptate in legatura cu manualul de clasa a X-a
ApreciazăApreciază
Acest manual este conceput spre a a igura un minimum de cultura generala celor care se presupune ca nu ar mai continua liceul.Aici se trece rapid prin istoria literatrurii romane incat elevii nu raman cu multe cunostinte sau deprinderi de a comenta si intelege fenomenul literar.
ApreciazăApreciază
„Si daca ramuri but in geam
Si se cutremur plopii…”
Am vrut sa incep blogul meu cu acesta poezie pe care nu am parasit-o nici oclipa din momentul in care am invatat-o in scoala, asa cum n-am parasit pe „Tatal Nostru”: e drept ca invatam pe cartile primite pe gratis si folosite deja de copiii din clasele mai mari. Continutul insa n-a lipsit niciodata: Am primit o educatie excelenta, si parintii si profesorii erau exigenti cu noi, as cum cei in varsta trebuie sa fie cu copiii:
Timp, atentie si directie sant pentru copil, ceea ce apa, aerul si soarele e pentru o planta.
ApreciazăApreciază
Suntem ceea ce am mostenit de la parinti, inteligenta, bun-simt, respect…Restul se adauga cu timpul.
ApreciazăApreciază