Cea mai curajoasa intrebare

Demnitarul vorbea, vorbea despre bani, inflatie, buget, greve, guverne, alegeri, preturi, salarii, sedinte. Si iar despre bani. Isi lua constiincioasa notite si isi pregatea o intrebare pe care sa i-o puna cand se va termina discursul invitatului si toti ziaristii se vor inghesui spre el, sfidand vigilenta bodyguarzilor, sperand sa fie cat mai aproape de el si sa-i puna o intrebare, cea mai inteligenta intrebare pe care sa o preia toate posturile de televiziune , toate agentiile de presa iar ziarele sa apara a doua zi pe prima pagina cu fotografia celei(celui) care pusese incredibil de indrazneata intrebare, se strecurase pana in cele mai intime ganduri ale parlamentarului si il determinase sa spuna ceea ce nu ar fi spus niciodata.

La un moment dat, pierdu sirul discursului si pana la ea mai ajungeau doar silabe de cuvinte   ma.., de…., ba… ali…, bla…, gu…mic… si apoi., doar sunete, a, d, b…In acest timp, inconstient incepu sa deseneze pe pagina pe care isi pregatea intrebarea si pe care postase doar inceputul acesteia..”Domnule Presedinte, cu  va imaginati…?”, incepu sa deseneze ceva ce, cu fiecare cuvant tot mai ininteligibil pe care-l rostea demnitarul, prindea contur si devenea o pasare. Iata-i aripa stanga, aripa dreapata care aproape ca ajunge pana la mic rofoane, si ochii lumineaza intreaga scena, iar zbaterea ei din aripi acopera cuvintele demnitarului si intreruperile unor gazetari mai putin timizi.Si uite si culoarea ei , se lumineaza in sala de conferinte de parca ar fi dimineata, de fapt e seara si in curand demnitarul trebuie condus spre pista, de armata de bodyguarzi si in intervalul acela de cateva minute ea trebuie sa-si faca curaj, sa infrunte pe toti ceilalti ziaristi, sa-si faca loc pana in apriopierea lui si sa-i puna intrebarea aceea naucitoare care sa determine cresterea actiunilor la bursa si cursul monedei nationale si intreruperea emisiunilor de stiri care vor anunta toate ce intrebare dificila a i-a fost pusa presedintelui. Se ridicara toti in picioare, discursul, conferinta de presa se terminase, ea se indrepta emotionata spre usa pe care se napusteau armata de reporteri , inchise agenda , isi pregati microfonul, deschise reportofonul si in clipa aceea toti vazura tasnind de pe locul unde statuse mai devreme tanara fata, o uriasa pasare alba  in care unii vazura un simbol al mesajului pozitiv al presedintelui, pe care blitzurile si camerele de filmat segrabira sa o surprinda iar microfoanele deschise la maximum ii redara zgomotul aripelor precum si uimirea multimii tradusa intr-un tipat .

Acest articol a fost publicat în Povesti de trezit adultii și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Cea mai curajoasa intrebare

  1. AURA zice:

    O fuga discreta de realitate, care de fapt e pretextul acestei scrieri.Tanara reportera avea probabil in memorie „raspunsurile altor colege care, spre deosebire de ea, au reusit sa-i puna Demnitarului intrebari.Si de aceea a preferat sa devina pasare.

    Apreciază

  2. Maria Postu zice:

    Fara sa vreau , m-a atins aripa politicului, cand de fapt voiam sa transmit emotia tinerei si detasarea ei din lumea aceasta prozaica, imposibilitatea adaptarii.

    Apreciază

  3. Gina zice:

    Eu n-as fi de acord cu asumarea conditiei de pasare, ca o fuga de realitate.
    Cred ca tema pe care o propui , printr-o parabola delicata , atinge mai multe simboluri. In ceea ce ma priveste , as zice ca sunt doaua simboluri- aripa si pasarea, desi ele nu pot fi separate. Ambele semnifica aspiratia, puritatea, libertatea – de expresie, de gandire/ actiune( in anumite limite..).
    La inceputul carierei, ea , ca si noi, fiecare, in timpul si in spatiul sau, are/avem aripi. Suntem pasari in zbor.credem in idealuri. Pentru ca le avem. Intervin apoi multi factori- cel de langa tine, care are alte preferinte/ teluri/ optiuni/sanse. Si rutina. Si mersul lumii.Aripile cad. Cu timpul. Pasarea zboara mai putini. Se micsoreaza puterea de zbor. se limiteaza spatiul.
    In locul tinerei tale apare o pasare. Ea prefera ‘ schimbul’ , pentru ca , ori este atat de implicata emotional, incat i se spulbera sperantele..conferinta se desfasoara altfel, decat ar fi vrut, ori se vede intr-o lume cu care nu prea are multe in comun, cred.
    Sa zicem ca-si ia zborul? Ca prefera sa caute o alta lume?

    Zici de politica? Aici paleta de ganduri/aspiratii..etc. mi se pare chiar imposibil de cuprins. Daca vorbim de oameni puri. Credinciosi unor idealuri.
    Poate ca m-am departat de tema. Poate ca am fost chiar paralela..

    Apreciază

  4. Vania zice:

    Personal, aş fi pedalat în special pe bunul simţ…

    Apreciază

  5. Maria Postu zice:

    Ca de obicei, abordezi cu umor chestiuni grave…Dar pentru ca eroina mea e incepatoare in arta intervievarii, nu poate face fata situatiei.

    Apreciază

  6. Maria Postu zice:

    Gina, nu te-ai indepartat deloc de tema.Dimpotriva, te-ai ancorat in ea foarte bine si descifrezi sensuri care poate altfel ar trece neobservate.Iti multumesc; tanara e pur si simplu coplesita de situatie, si de aici, sentimentul neadaptarii si inconstient, dorinta de a aseza altceva in locul acelor vorbe goale, ceva palpabil, necesar:transparenta si curatenia mesajelor.

    Apreciază

  7. Maria Postu zice:

    Am aprobat,
    fluturipecreier.blogspot.com

    Apreciază

Lasă un comentariu