Schimburi (ne)convenabile

Ziarele sunt pline de anunturi din cele mai diverse: de la schimbul de bani, de locuinte, de sotii, de organe,  de  origine, de trecut pana la schimbarea de orientare politică şi sexuala.http://www.anunturi.biz/anunturi/schimb+casa+pt+ap

Se schimbă, la vedere sau pe furiş, în gang sau pe holurile marilor instituţii , în laboratoare amenajate in foste garaje sau în spitale de lux, cu acceptul oficialităţilor. Nu întotdeauna ambele părţi ies la fel de mulţumite din această tranzacţie.Unii câştigă din ea cât n-au reuşit într-o viaţă. alţii pierd, uneori chiar propria viaţă. Unii sărăcesc şi îşi dau seama că nu au ales un moment , un loc şi un om potrivit pentru efectuarea tranzacţiei, alţii conştientizează că s-au grăbit, că mai puteau aştepta să scadă cursului monedei UE, să crească cel al monedei naţionale, să se redreseze economia naţională sau dimpotrivă, să se scufunde şi mai mult în colaps. Am vazut oameni care au mizat totul pe un asemenea schimb departe de umbra protectoare a legilor şi au pierdut, tot, locuinţă, respectul familiei, prietenia „prietenilor”, conturile în bancă, maşinile luxoase, amantele şi locuinţele  închiriate pentru ele. Au sfarşit la morgă sau la balamuc.

Am vazut oameni care nu aveau nimic, pe care prietenii îi ocoleau de frică să nu li se ceară un împrumut cât de mic, rudele de la ţară nu îi mai vizitau pentru că trebuia mereu să vină cu sarsanaua plină şi să plece cu ea goală, copiii lor jinduiau o vacanţă la munte şi un telefon mai bun.Unii au facut un schimb convenabil, puţini, i-adevărat, au moştenit o mătuşă sau au vândut pe cineva sau un teren pe care trecea o autostradă. Cei mai mulţi sunt şi acum la fel de săraci şi se întreabă ce schimb comvenabil, care să le aducă un plus de zâmbete pe faţa copiilor şi un meniu mai sănătos pe masă de sărbători, ar putea face.. Şi unii şi alţii trăiesc în România şi ca şi mine, indiferent pe ce bănci şi-au tocit coatele şi indiferent dacă merg la serviciul cu tramvaiul sau pe jos, dacă nu au bani nici de tramvai, cu Dacia cea veche pe care nu şi-au permis să o vândă cu toate campaniile „favorabile” care le-au fost pergatite, sau cu Jeepul Grand Cherokee 4&4, luat ieftin la  vremuri de sărăcie şi pentru firmele de leasing, toţi se întreabă dacă schimbările sunt convenabile sau nu, şi sucesc şi răsucesc pe toate părţile ofertele politicienilor. Si cu cat ofertele sunt mai promitatoare, mai generoase, cu atat neincrederea lor sporeste.

Despre Maria Postu

Nu-mi place ideea de a evada...E ca si cum ai smulge cu forta ceva care de fapt, iti apartine:LIBERTATEA cu care te-ai nascut si in care te vei intoarce...Si totusi, eroul meu preferat, de parca eu l-am nascut, este Papillon... Aici e o forma de libertate... evadare...un substitut, o libertate cu gust de gratii si catuse...ma veti gasi aici la orele de vizita indiferent ce semnalmente aveti...Nu e nevoie sa treceti pe la siturile de serviciu pentru a afla ce mi-as dori:pe voi venind la mine in vizita, sa cinam impreuna din cuvinte ca la un banchet infinit cu arome imprevizibile si inconfundabile, de negasit aiurea pe strada, la teatru, la opera sau oriunde in alta parte decat aici...Chiar daca nu ne putem privi in ochi, nu ne putem vedea gesturile, ne simtim pasii gandurilor, ne pipaim prin cuvinte mai mult decat am face-o vreodata in realitate...Micul mister a cazut sau e mai tentant?Mi-ar placea sa cred ca da...suntem toti in spatele unor ferestre (Asa se numea cea de-a patra carte a mea de versuri, publicata in 2007.."DIN SPATELE FERESTREI"...Nu insa si ultima: Cutia postala a cerului, Leonor si zanele...si mai urmeaza...
Acest articol a fost publicat în Alegorii ...politice și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

15 răspunsuri la Schimburi (ne)convenabile

  1. Gina zice:

    In clasa a V-a am avut o profesoara deosebita la istorie. Ne vorbea atat de frumos, incat eu ‘ vedeam’ evenimentele. Le credeam cu tot sufletul meu de copil. Atunci am auzit pentru prima oara despre ‘troc’. Si mi s-a parut a fi mijlocul de schimb cel mai uman, corect si avantajos intre oameni.
    De ce ar fi fost necesari banii?
    Pe masura ce primeam mai multe cunostinte, am inceput sa vad lumea altfel.
    Si de atunci, pentru mine, lumea se tot schimba.
    Este clar ca nu putem produce si avea tot ce ne dorim. Dar , tot atat de adevarat este ca, in timpul schimbului, rareori castiga ambii parteneri. Adesea, unul este total exclus.Pentru ca n-a mai ramas prea mult loc pentru omenie. Pentru ca suntem intr-o goana nebuna.
    O fi existand o societate perfecta?
    In afara celei din povestea profesoarei mele ?

    Apreciază

  2. Nea Costache zice:

    Oricare dintre noi si-ar dori sa-si schimbe cate ceva: locul de munca, masina, locuinta, valuta sau mai stiu eu ce! Eu nu mi-as dori decat sa schimb un presedinte vechi, pe unul nou si cred ca cu ajutorul cat mai multor alegatori visul meu se va indeplini. O seara minunata si o saptamana plina de realizari!

    Apreciază

  3. Maria Postu zice:

    Multumesc, la fel, vom vedea …cum e cu schimbarile.

    Apreciază

  4. Maria Postu zice:

    o lume perfecta nu exista dar macar putem tinde la perfectiunea noastra si poate de aici vom extinde perfectiunea si asupra celor din jur…

    Apreciază

  5. daurel zice:

    Trocul, cred, ca nu se judeca cu mintea romanului de pe urma…M-am tot intrebat cum, adica, „traim in cea mai buna lume posibila”? Cred ca am dibuit: este limita la care putem accede la un moment dat, bineinteles ca impreuna; cu buni cu rai si… soferi…

    Apreciază

  6. Maria Postu zice:

    Daca e sa ne luam dupa cele mai sumbre previziuni, specia umana, odata ajunsa pe cea mai inalta culme, va incepe sa decada.Suntem oare in cadere libera?

    Apreciază

  7. Ar fi extraordinar dacă am putea să schimbăm mentalităţile, chiar dacă sună banal… Spui, la un moemnt dat, în ultimul răspuns oferit altui comentariu, că suntem în cădere liberă. Deşi sunt un optimist incurabil, am aceeaşi părere. Iar căderea este din ce în ce mai accentuată şi nu sunt semne că se va opri… Poate doar atunci când ne vom lovi de pământ. Va urma dezmeticirea? Nici asta nu este sigur…

    Apreciază

  8. Maria Postu zice:

    Schimbarea mentalitatilor…Mi-a scapat acest schimb, multumesc ca l-ai adugat.Ea vine poate si in schimbarile politice, sociale, economice, dar in primul rand, culturale.E randul meu sa fiu optimista si sa-i contrazic pe filozofii si toti specialistii in domeniu: poate ne vom dezmetici la timp…

    Apreciază

  9. Zamfir POP zice:

    De regulă, cumpărarea-vânzarea lasă, întotdeauna, în urmă, doi nemulţumiţi! Unul plânge: „Ce ieftin am vândut!”, celălalt: „Ce scump am cumpărat”!

    Apreciază

  10. Maria Postu zice:

    Ideal ar fi, fiecare dintre noi, sa devina pe rand cumparator si vanzator…Din pacate, unii pierd mereu, altii castiga permanent.

    Apreciază

  11. Pingback: Spleen canin « Blog canin – Ulise al lui Zamfir

  12. licitatii zice:

    multi romani traiesc din aceste schibburi…

    Apreciază

  13. Maria Postu zice:

    Am vrut sa arat cat de inselatoare sunt aceste schimburi;fiecare e liber sa incerce un schimb, de fapt, e cineva care nu face schimburi?Chiar daca stie ca va pierde…Uneori, poate castiga, farsa sa faca pe altul sa piarda, asta e ideea, sa nu-ti cladesti fericirea pe nefericirea altuia.

    Apreciază

  14. okazii zice:

    da Maria asa este. Asta este mersul omenirii. pana si la bursa se intampla acelasi lucru.

    Apreciază

  15. Maria Postu zice:

    Mi-ar fi placut sa pot cunoaste secretele jocului la bursa.Desi jocul cu cuvintele si investitia in ele doare la fel de mult ca o pierdere financiara, sau poate mai mult.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s