De prin ziare adunate…

O stire mi-a atras atentia, referitoare la Confuzii culturale: ce credeai că ştii, dar nu e adevărat:

Greşeala: Uniunea Sovietică sărbătorea Revoluţia din Octombrie în octombrie.

Explicaţia: deşi bolşevicii au preluat controlul ţării în 25-26 octombrie 1917, una dintre primele schimbări pe care le-au instituit a fost trecerea de la caldendarul Iulian, pe stilul vechi, la calendarul Gregorian. Astfel, desfăşurătorul zilelor a fost dat înainte cu 13 zile, mutând sărbătorirea  „Marii Revoluţii Socialiste” în luna noiembrie.

Greşeala: Afirmaţia, perpetuată de-a lungul secolelor, că regele George I al Marii Britanii, de origine germană, vobea cu membri cabinetului său în limba natală sau în engleză.

Realitatea: George I, care a domnit între 1660 şi 1727, nici nu vorbea engleză, în timp ce cabinetul său nu ştia germană. Aşa că de comunicat, s-a comunicat în franceză.

Greşeala: Vasul Titanic, considerat prima navă care a cerut ajutor folosind codul „SOS”.

Ce s-a întâmplat de fapt: prima navă care transmis un „SOS” în apele internaţionale a fost Niagra, de provenienţă franceză, în 1908, cu patru ani înaintea tragediei Titanicului.

Greşeala: Preşedintele american John Kennedy a fost primul om care a rostit îndemnul „nu întrebaţi ce poate ţara voastră să facă pentru voi, ci întrebaţi-vă ce puteţi face voi pentru ţara voastră”.

Realitatea: politicienii americani au avut întotdeauna obişnuinţa de a „fura” expresii memorabile. Kennedy îl plagiase pe scriitorul libanez Khalil Gibran, care folosise îndemnul respectiv pentru a mobiliza cât mai mulţi libanezi împotriva stăpânirii otomanilor. Înaintea lui Kennedy, preşedintele Abraham Lincoln a reprodus celebra expresie „un guvern al poporului, din popor şi pentru popor” din prefaţa unei Biblii de secol al XIV-lea.

Greşeala: Invenţia penicilinei, atribuită lui Alexander Fleming.

De fapt: deşi Fleming a fost cel care a descoperit că humusul Penicillium notatum are proprietăţi antibacteriene, Howard Florey şi Ernst Chain au reuşit să purifice compusul astfel încât să poată fi folosit de oameni.

Greşeala: Descoperitorii ADN-ului (acidul dezoxiribonucleic) au fost Watson şi Crick.

Cum au stat lucrurile: James Watson şi Francis Crick au primit într-adevăr Premiul Nobel graţie ADN-ului, însă numai pentru că au prezentat un model de ADN care reunea toate descoperirile anterioare pe acest subiect. Astfel: cel care a descoperit acidul este Friedrich Miescher, apoi oamenii de ştiinţă Avery, MacLeod şi McCarty au făcut legătura cu ereditatea, pentru ca Rosalind Franklin să expună difracţia ADN-ului.

Greşeala: Mouton-Rothschild este un vin de Bordeaux de primă mână.

Clasificarea reală: s-a făcut în 1855, iar Mouton-Rothschild nu a intrat în primele patru clase, stabilite ca fiind Lafite-Rothschild, Latour, Margaux şi Haut-Brion. De atunci, Mouton-Rothschild s-a identificat prin motto-ul „Pe primul loc nu pot fi. Pe al doilea nu vreau să fiu. Sunt Mouton”.

Greşeala: Faxul a fost inventat după telefon.

De fapt: în 1876, atât Alexander Bell, cât şi Elisha Gray au înregistrat propriile versiuni de telefoane, însă primul fax a fost patentat în 1848 de către Frederick Bakewell, iar, în 1861, Giovanni Caselli a inventat un aparat similar, de o calitate superioară.

Greşeala: Albert Einstein a fost un elev slab.

Realitatea: cercetătorul american care s-a documentat asupra situaţiei şcolare a lui Einstein a omis să ia în considerare schimbarea sistemului de notare. Cât timp a fost Einstein la şcoală, notarea s-a făcut de la 1 la 6, 1 fiind nota cea mai mare. Însă, după anul în care celebrul om de ştiinţă a absolvit, sistemul a fost inversat, 6 devenind nota cea mai bună.

Greşeala: Urşii Panda mănâncă doar bambus.

Adevărata dietă: omnivoră, ceea ce înseamnă că urşii Panda ar putea să mânânce şi animale mici sau chiar stârvuri. Se limitează la bambus pentru că sunt prea înceţi să vâneze şi, într-un veritabil cerc vicios, sunt prea înceţi pentru că bambusul oferă puţină energie.

Greşeala bonus: Statele Unite sunt singura ţară care foloseşti unităţile de măsură picior, galon, livră şi grad Fahrenheit.

De fapt: sistemul arhaic de măsurare, moştenit de americani de la britanici, mai este folosit şi de Liberia, stat înfiinţat de foşti sclavi americani. De asemenea, vechiul sistem britanic este încă în vigoare în statul asiatic Myanmar (fost Birmania), colonie engleză în trecut.

(articol preluat din ziarul Romania libera)

Despre Maria Postu

Nu-mi place ideea de a evada...E ca si cum ai smulge cu forta ceva care de fapt, iti apartine:LIBERTATEA cu care te-ai nascut si in care te vei intoarce...Si totusi, eroul meu preferat, de parca eu l-am nascut, este Papillon... Aici e o forma de libertate... evadare...un substitut, o libertate cu gust de gratii si catuse...ma veti gasi aici la orele de vizita indiferent ce semnalmente aveti...Nu e nevoie sa treceti pe la siturile de serviciu pentru a afla ce mi-as dori:pe voi venind la mine in vizita, sa cinam impreuna din cuvinte ca la un banchet infinit cu arome imprevizibile si inconfundabile, de negasit aiurea pe strada, la teatru, la opera sau oriunde in alta parte decat aici...Chiar daca nu ne putem privi in ochi, nu ne putem vedea gesturile, ne simtim pasii gandurilor, ne pipaim prin cuvinte mai mult decat am face-o vreodata in realitate...Micul mister a cazut sau e mai tentant?Mi-ar placea sa cred ca da...suntem toti in spatele unor ferestre (Asa se numea cea de-a patra carte a mea de versuri, publicata in 2007.."DIN SPATELE FERESTREI"...Nu insa si ultima: Cutia postala a cerului, Leonor si zanele...si mai urmeaza...
Acest articol a fost publicat în Diverse și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la De prin ziare adunate…

  1. angela zice:

    am citit cu placere unele greseli. 🙂
    si de multe ori, traim cu convingere fara ca sa ne intrebam asupra veridicitatii toata viata..

    Apreciază

  2. Maria Postu zice:

    Greselile culturale nu sunt fatale cata vreme nu au consecinte morale negative.Importante sunt, dupa parerea mea judecatile asupra oamenilor, asupra adevarului…Multumesc de comentariu.(Tot nu sunt lamurita cum sa ma port cu blogul tau, mereu ma trimite la tradus in loc sa-mi accepte comentariile.)

    Apreciază

  3. Draga Maria,

    Am invatat ca nimic pe lumea asta nu este batut in cuie. Si ca adevarul este relativ.

    Apreciază

  4. Maria Postu zice:

    Chiar daca este probat cu documente:cei care le interpreteaza sunt supusi anumitor influente si atunci si punctul lor de veedere este diferit de al predecesorilor.Sa nu ne miram daca maine aceste lucruri vor capata o alta interpretare.M-a socat cel mai mult acea fraza a atribuita de toti lui Kennedy sau opinia despre Einstein.

    Apreciază

  5. angela zice:

    la tradus???
    chiar nu inteleg ce se intampla…

    si eu te astept.

    dar judecarea celuilalt mi se pare cea mai mare incorsetare. sa le fie de bine, zic si merg mai departe

    Apreciază

  6. Maria Postu zice:

    M-am exprimat gresit!Nu reuseam sa comentez la tine.De cate ori deschideam casuta de comentarii si o completam, in loc sa-mi accepte comentariul, aparea acea varianta de a traduce blogul, pe care tu ai atasat-o la blog si care mi se pare o idee foarte buna.Acest lucru, neputinta mea de a stapani tehnica, ma enerva.dar, in cele din urma, am reusit sa postez un comentariu si sper sa pot si de acum incolo.Sper ca nu ai inteles altceva, nici urma de repros.O zi minunata iti doresc!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s