Cel mai frumos dar al copilariei mele

Mai sunt 2 săptămâni până începe şcoala, pe 15 septembrie, ca în fiecare an, dar cele două fetiţe i-au tot bătut la cap pe părinţii lor să meargă mai devreme, ca să nu prindă aglomeraţie şi să se poată plimba alene printre rafturile încărcate de cărţi:”Te rugăm , tati, du-ne mai repede!”Şi tati şi mami, buni ca de obicei le-au dus mai devreme pe fetiţe în marele magazin să-şi aleagă rechizitele cele mai frumos colorate, cele mai apetisante, mai parfumate, mai deosebite de ale altor colegi, creioane de tipuri diverse, caiete cu rezervă, caiete de dictando, caiete de mate, de geogra, de bio, de muzică, de  tot felul.Nimeni nu le opreşte să-şi aşeze în coş tot ce doresc, fără măcar să privească spre preţul lor.

„Tati, spune cea mică, uite ce carioci frumoase!Îmi iau?”Ia-ţi. tati!””Mami, uite şi ce ghiozdane frumoase…””Dar cel de anul trecut, întrebă grijulie mami.””Păi…s-a uzat…””Biiine, ia-ţi,” spune mama cu îngăduinţă. Mami trece şi pe la raionul de confecţii pentru că fetiţele sunt în şcoala primară şi încă mai poartă uniformă.Le cumpără şi câte o uniformă deşi nu s-au uzat cele vechi.”Aşa, ca să fie mereu viu colorate şi plăcute la purtat”, îi spune ea lui tati care dă îngăduitor din cap.Familia pleacă fericită spre casă , cele două fetiţe visează deja prima zi de şcoală şi plăcerea rechizitelor recent achiziţionate sporeşte bucuria revederii colegilor.În maşină cea mică îi spune mamei supărată:”Maaaami!Am muitat să-mi iau acuarele:::””Păi parcă ai de anul trecut o cutie neatinsă…Ai şi pensule…dar dacă nu-ţi plac, îţi cumpăr de la librăria de lângă noi altă cutie….””Fetiţa o sărută pe mami pe obraji.”Mulţumesc, mami!Ce bună e mami mereu cu noi, nu-i aşa?”îi spune surioarei care desface unul din pachetele cu caiete noi cumpărate.

O cutie cu acuarele….Îţi doreai atât de mult dar…incredibil, nu?Pentru bugetul părinţilor tăi, în acei ani ai comunismului în floare, era prea mult.Te mulţumeai cu eternele creioane colorate pe care ţi le dădeau de la şcoală la serbarea de Moş Gerilă….(Moş Crăciun era…interzis).Visai la cutiile frumos colorate ale colegilor tăi mai avuţi, puţini desigur şi orice oră de desen era aducătoare de suferinţă şi durere în absenţa unei cutii de acuarele.Şi într-o zi tata a fost trimis la oraş cu o treabă de C.A.P. Seara , tata a avut o surpriză pentru tine: o cutie de acuarele Pictor :strălucitoare, parfumate, de parcă erau bomboane  bune de mâncat. Şi alături de ele o pensulă micuţă dar suficientă spre a se acoperi de culori.Cu ce emoţie ai desfăcut  cutia, le-ai atins cu sfială, să nu cumva să-ţi rămână pe degete vopseaua şi să nu mai ai cu ce picta la şcoală….Au urmat cele mai fascinante ore de desen din şcoala primară şi  te-ai străduit şă pictezi cu ele cele mai frumoase planşe din clasă.Cel puţin, ţie aşa îţi păreau, chiar dacă nu era aşa.Cutiuţa de plastic de mult s-a spart, a fost aruncată la gunoi. Culorile s-au topit, s-au dizolvat în apă, pe hărtia de bloc de desen.Planşele desenate de tine demult s-au rupt, s-au decolorat după ce au zăcut câţiva ani în podul casei de la ţară.Dar niciodată acea cutie de acuarele nu se va dizolva din memoria mea. E la fel de vie ca un tablou pe care îl am în faţa ochilor acum, pictat nu ştiu de cine şi cu ce fel de culori.

A venit iar toamna. Mă duc din nou la marele magazin pentru diverse cumpărături. E plin de copii însoţiţi de părinţii lor care-şi cumpără rechizite şi pentru că aici e mai ieftin ca la librăria de cartier. Dar nu le văd nicăieri pe cele două fetiţe cu părinţii lor căutându-şi emoţionate şi fericite rechizite.Au crescut mari, îşi iau rechizitele din mers din oraş, au alte gusturi, alte treburi decât să vină să cumpere rechizite cu părinţii.

Dar mă întreb, ce-ar fi zis fetiţa aceea care se bucura aşa de mult de o cutiuţă de acuarele, dacă ar fi fost propulsată,  ca într-un roman s.f într-un magazin fermecat încărcat de rechizite ca acesta?

Despre Maria Postu

Nu-mi place ideea de a evada...E ca si cum ai smulge cu forta ceva care de fapt, iti apartine:LIBERTATEA cu care te-ai nascut si in care te vei intoarce...Si totusi, eroul meu preferat, de parca eu l-am nascut, este Papillon... Aici e o forma de libertate... evadare...un substitut, o libertate cu gust de gratii si catuse...ma veti gasi aici la orele de vizita indiferent ce semnalmente aveti...Nu e nevoie sa treceti pe la siturile de serviciu pentru a afla ce mi-as dori:pe voi venind la mine in vizita, sa cinam impreuna din cuvinte ca la un banchet infinit cu arome imprevizibile si inconfundabile, de negasit aiurea pe strada, la teatru, la opera sau oriunde in alta parte decat aici...Chiar daca nu ne putem privi in ochi, nu ne putem vedea gesturile, ne simtim pasii gandurilor, ne pipaim prin cuvinte mai mult decat am face-o vreodata in realitate...Micul mister a cazut sau e mai tentant?Mi-ar placea sa cred ca da...suntem toti in spatele unor ferestre (Asa se numea cea de-a patra carte a mea de versuri, publicata in 2007.."DIN SPATELE FERESTREI"...Nu insa si ultima: Cutia postala a cerului, Leonor si zanele...si mai urmeaza...
Acest articol a fost publicat în Confesiunile unui scorpion și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

13 răspunsuri la Cel mai frumos dar al copilariei mele

  1. Pingback: Cel mai frumos dar al copilariei mele - Ziarul toateBlogurile.ro

  2. Noi am inceput deja, e drept, gradinita. Mai avem pana la brandul 15 septembrie.

    Apreciază

  3. povestea ta mi-a amintit de copilărie şi cum mă bucuram pentru orice lucru care acum ar părea neimportant.
    am agreat şi eu desenul. chiar am câştigat şi un loc I.
    şi chiar ţineam la toate pensulele, acuarelele, borcănelele, planşele…

    o zi frumoasă, Maria!

    Ottilia, cu drag

    Apreciază

  4. Începe școala. Și vin peste noi amintirile acelor ani în care așteptam momentul cu înfrigurare, bucurie, poate și cu un pic de teamă…

    Apreciază

  5. Maria Postu zice:

    Dupa o vacanta periculos de lunga…

    Apreciază

  6. Maria Postu zice:

    Exista multe feluri de copilarii.Si mai ales, exista copii fara copilarie…Asta lasa urme care nu se sterg niciodata.

    Apreciază

  7. Maria Postu zice:

    Mult succes si bucurii mari in fiecare varsta si la fiecare pas.Multumesc pentru vizita.

    Apreciază

  8. Pingback: Dacă tu… « Blogul lui Teo Negură

  9. VirtualKid zice:

    cel mai frumos dar este intotdeauna cel care urmeaza!
    sensibil articol, scris parca pentru cei care nu le-au putut avea pe toate…

    Apreciază

  10. Maria Postu zice:

    Multumesc pentru lectura atenta.Da, mereu speram ca asa va fi.Eu am primit doua daruri minunate:doua fiice extraordinare, cum si-ar dori oricine si astfel viata m-a recompensat pentru frustrarile copilariei.

    Apreciază

  11. Pingback: Prima zi de scoală printre bloguri « Călin Hera. PA-uri şi mirări

  12. Maria Postu zice:

    Multumesc, Calin…E o amintire care nu se lasa uitata, si asta poate ca face bine sufletului cateodata, nemultumit de ce are si cat are…

    Apreciază

  13. Pingback: Prima zi de scoala a Madalinei Manole | Maria Postu – WordPress Page

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s