Exista cultura pe sticla?

Mi-a atras atentia un articol, de altfel foarte interesant despre cultura pe sticla. Cred ca in acest articol cuvantul „cultura” nu insemna , conform DEX CULTÚRĂ, culturi, s. f. 1. Totalitatea valorilor materiale și spirituale create de omenire și a instituțiilor necesare pentru comunicarea acestor valori. ♦ Faptul de a poseda cunoștințe variate în diverse domenii; totalitatea acestor cunoștințe; nivel (ridicat) de dezvoltare intelectuală la care ajunge cineva. ◊ Om de cultură = persoană cu un nivel intelectual ridicat, care posedă cunoștințe universale multe și temeinice. 2. Totalitatea lucrărilor agrotehnice necesare plantelor agricole pentru a se realiza producții mari și constante; știința, priceperea de a lucra pământul, de a îngriji plantele. ◊ Cultura plantelor = ramură a agriculturii care are ca obiect cultivarea plantelor în vederea obținerii de alimente, furaje sau materii prime. Plante de cultură = plante cultivate de om pentru folosul pe care îl aduc. ♦ Teren cultivat cu un anumit fel de plante. ♦ Creștere, prăsire a unor animale. Cultura viermilor de mătase. 3. Creștere, în laborator, a bacteriilor; colonie de bacterii obținută pe această cale. 4. (În sintagma) Cultură fizică = dezvoltare armonioasă a corpului prin sport și gimnastică, atât pentru întărirea și menținerea sănătății, cât și pentru formarea calităților fizice necesare în muncă, sport etc., la care se adaugă baza materială, cercetarea științifică, procesul de formare a specialiștilor; disciplină care se ocupă cu această dezvoltare; educație fizică. –

Cultura pe sticla este mai degraba „anticultura” si aceasta este si mesajul textului.

Cezar PAUL-BĂDESCU | Cultura pe sticlă

Banii vorbesc
Scriu de mai bine de zece ani despre televiziune în cadrul acestei rubrici, vreme în care nu am încetat să atrag atenţia asupra degradării continue a mesajelor de pe micile noastre ecrane. Am vorbit despre tabloidizare şi apoi despre OTV-izare (ceea ce e tabloidizarea extremă), despre mahalaua care cîştigă tot mai mult teren, despre crearea unor vedete din personaje de joasă speţă, care apoi sînt luate drept model de către telespectatori, despre necesitatea unei atitudini responsabile faţă de public a celor care decid programele TV. Bineînţeles, sînt conştient că aceasta e o luptă cu morile de vînt şi că nimeni nu se sinchiseşte, dintre decidenţii televiziunilor, de scrijelelile mele din acest colţ de pagină. De ce s-ar sinchisi de vorbele unui loser care tot dă din gură, cînd, pentru ei, subiectul propoziţiei e cu totul altul? În toată această trebuşoară e vorba de bani, de foarte mulţi bani – iar asta e tot ceea ce contează pentru ei. Ce atitudine responsabilă şi alte bla-bla-uri de genul acesta? Noi ne ocupăm de lucruri serioase aici!

Să luăm, de exemplu, cele două principale emisiuni tabloide de la Antena 1 şi PRO TV:Acces Direct, prezentată pînă nu de mult de Mădălin Ionescu şi acum de Simona Gherghe, şi Happy Hour, cu Cătălin Măruţă. La prima ediţie din această toamnă, cea în care debuta Simona Gherghe, Acces Direct a avut 534.000 de telespectatori, în timp ce Happy Hour s-a mulţumit doar cu 490.000. Măruţă l-a avut invitat pe bărbatul care a rămas însărcinat de trei ori, iar în platourile Antenei 1 au venit părinţii Mădălinei Manole. Deci o curiozitate de bîlci, de tipul femeii cu barbă, pe de-o parte, şi nesfîrşitele bălăcăreli pe marginea mormîntului cîntăreţei, pe de altă parte. Dar astea sînt, desigur, prostii… Să vorbim despre bani: conform www.paginademedia.ro, care citează o analiză a agenţiei Next Advertising, profitul din publicitate al emisiuniiAcces Direct, în acest an, este de 2,8 milioane de euro, în timp ce Happy Hour a adus postului din Pache Protopopescu o sumă similară – 3 milioane de euro. Pentru atîţia bani, unii sînt în stare să facă moarte de om. E adevărat, cei din televiziune se mulţumesc doar să ucidă, prin otrăvire lentă, bunul simţ al celor care le privesc producţiile.Dar ce vorbim despre cîştiguri de milioane de euro? Pentru bani mult mai puţini, unii sînt dispuşi să scoată la mezat chiar şi cadavrul propriei fiice. Este cazul părinţilor Mădălinei Manole, invitaţi – precum spuneam–, în emisiunea Acces Direct. În zilele premergătoare, tatăl cîntăreţei făcea promo la Antena 1 pentru emisiunea Simonei Gherghe, în care promitea dezvăluiri incendiare, în exclusivitate pentru Acces Direct. (Asta după ce soţul oferise exclusivitatea PRO TV-ului.) Ce durere părintească, ce dramă că fiica ţi se sinucide? Totul poate fi transformat într-o fericită ocazie să scoţi un ban în plus. Ne puteţi vedea numai la Acces Direct!

Tot pentru sume mult mai mici decît milioanele pe care le învîrt proprietarii televiziunilor, jurnaliştii, cei care fac treaba murdară, sînt dispuşi să renunţe la orice principii. Şi asta – chiar dacă înainte făceau caz de ele. Pe cînd era prezentatoare de ştiri, Simona Gherghe declara pentru un ziar, pe marginea tevaturii mediatice legate de sinuciderea Mădălinei Manole: „Eu ştiu că răul atrage, dar unde e decenţa?! Pe mine, vestea morţii Mădălinei m-a şocat, dar ce a urmat m-a traumatizat. O să am nevoie de zile bune, poate săptămîni, ca să mă vindec sufleteşte… Să pot să dorm liniştită. Să nu-mi mai revină obsesiv, în minte, imaginea morţii şi a grotescului“.

După cum se vede, banul e un foarte bun medicament pentru orice traumă sufletească. Cu el, îţi recapeţi, fără nici o problemă, somnul liniştit. Iar decenţa – ca orice pe lumea asta – are şi ea un preţ. Mai mare sau mai mic, după caz.


Despre Maria Postu

Nu-mi place ideea de a evada...E ca si cum ai smulge cu forta ceva care de fapt, iti apartine:LIBERTATEA cu care te-ai nascut si in care te vei intoarce...Si totusi, eroul meu preferat, de parca eu l-am nascut, este Papillon... Aici e o forma de libertate... evadare...un substitut, o libertate cu gust de gratii si catuse...ma veti gasi aici la orele de vizita indiferent ce semnalmente aveti...Nu e nevoie sa treceti pe la siturile de serviciu pentru a afla ce mi-as dori:pe voi venind la mine in vizita, sa cinam impreuna din cuvinte ca la un banchet infinit cu arome imprevizibile si inconfundabile, de negasit aiurea pe strada, la teatru, la opera sau oriunde in alta parte decat aici...Chiar daca nu ne putem privi in ochi, nu ne putem vedea gesturile, ne simtim pasii gandurilor, ne pipaim prin cuvinte mai mult decat am face-o vreodata in realitate...Micul mister a cazut sau e mai tentant?Mi-ar placea sa cred ca da...suntem toti in spatele unor ferestre (Asa se numea cea de-a patra carte a mea de versuri, publicata in 2007.."DIN SPATELE FERESTREI"...Nu insa si ultima: Cutia postala a cerului, Leonor si zanele...si mai urmeaza...
Acest articol a fost publicat în Diverse și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Exista cultura pe sticla?

 1. Articolul pe care îl aduci în discuție, Maria, este oglinda fidelă a unui prezent în care durerea are gust de bani, gloria miroase la fel, moartea și viața se transmit , la pachet. Pe sticlă.
  Trebuie doar să vrei, cu bună-știință, să-i îmbogățești pe patronii unor televiziuni și să-ți placă zâmbetul strălucitor al unor ” vedete„, dispuse, ca la doar câteva secunde, să dea cu pietre în pomul din ale cărui fructe tocmai gustaseră.
  De dragul arginților, bineînțeles.

  Apreciază

 2. Pingback: Exista cultura pe sticla? - Ziarul toateBlogurile.ro

 3. Super tare. Şi se potriveşte şi cu tot ceea ce am scris eu azi. Cum spuneam şi pe blog, într-un comentariu, incultura ne omoară cu zile. Patronii de presă prosperă. Dar nu sunt interesaţi de calitate. Doar cantitatea le creează confortul.

  Apreciază

 4. Pingback: nu! / Ottilia Ardeleanu « Poezieromaneasca's Blog

 5. Maria Postu zice:

  E atat de trist ca sunt intoxicati mai ales tinerii cu aceasta pseudocultura si ca e efectiv nu putem face mare lucru…Prea putini sunt constienti de efectele pe termen lung ale acestui drog:televiziunea mascata in Binefacatoare, cand de fapt ea este cea care otraveste si modifica genetic sufletele oamenilor…

  Apreciază

 6. Maria Postu zice:

  Cristian, am citit si eu articolul tau, atat de intens presarat cu imagini si exemple convingatoare dar deja pusesem ochii pe acest articol…ca sa-l interpretez, desigur, fara pretentia de a epuiza sau monopoliza subiectul.Cum poti sa te simti confortabil inconjurat de oameni pe care chiar tu, producatorul de divertisment si emisiuni vulgare, i-ai intoxicat, le-ai extirpat ochiul cel care vede clar si limpede adevarul si le arati doar crampeie ale unei realitati machiate strident?

  Apreciază

 7. Pingback: în poemul de azi / Ottilia Ardeleanu « Poezieromaneasca's Blog

 8. Pingback: lesbi de Ottilia Ardeleanu « Poezieromaneasca's Blog

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s