Povestea celui mai mare colectionar roman

Moneda de aur care anunţa dorinţa de independenţă a României valorează acum cât o vilă la marginea Capitalei,  anunta Evenimentul zilei.

În 1868, Carol I testa reacţia Marilor Puteri faţă de proiectele sale în România cu o monedă purtând chipul său. Inscripţia din jurul efigiei – „Carol I Domnulu Româniloru” – era un gest foarte curajos, având în vedere că Austro-Ungaria era stăpână peste Transilvania, iar otomanii erau la putere în teritoriile unificate de Alexandru Ioan Cuza.

„Era un gest care nu cadra deloc cu statutul Principatelor”, spune Alin Ciupală, conferenţiar la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti. „Vorbim despre manifestarea unor proiecte politice – noul principe dorea ca, treptat, să obţină un alt statut faţă de Imperiul Otoman pentru statul pe care fusese chemat să  îl conducă”, explică profesorul.

Gesturile anti-otomane ale lui Carol, în aşteptarea momentului prielnic

Nu era primul astfel de gest al lui Carol I: în 1867, România participa separat de Imperiul Otoman la Expoziţia Universală de la Paris, graţie sprijinului primit de Carol I de la Napoleon al III-lea, împăratul Franţei.  Şi nici ultimul: în 1875, România semna o convenţie comercială cu Austro-Ungaria. „Prevederile erau dezavantajoase pentru România, dar statul câştiga din punct de vedere politic”, arată Alin Ciupală. „Însă toate aceste gesturi nu aveau valoare dacă nu apărea un context favorabil”, adaugă istoricul. Iar acest context a apărut în 1877, când Imperiul Rus a declarat război otomanilor.

Emis în doar 100 sau 200 de exemplare, polul (6,45 grame, aur 90%, cupru 10%) lui Carol I nu a fost niciodată pus în circulaţie, ci trimis spre topitorii de otomani. Însă monedele care au scăpat de această casare istorică  sunt acum o ţintă pentru colecţionarii din lume.

În catalogul de monedă românească semnat de Erwin Schaeffer şi Bogdan Stambuliu, piesa de 20 de lei 1868 are o cotaţie uriaşă: 250.000 de euro. Valoarea aceasta este asigurată şi de un mit: se spune că, în temelia Peleşului, se află zeci de monede din această colecţie.

„Cred că valoarea din acel catalog e exagerată, dar moneda poate valora chiar şi 100.000 de euro”, spune Dan Ilie, referent la Muzeul Băncii Naţionale a României (BNR). Întrucât apar foarte rar pe piaţă, „polii” din ‘68 şi monedele legionare de 250 de lei din 1940 au ajuns cele mai scumpe monede româneşti.

Cel mai mare colecţionar român e un neamţ

Suma de 100.000 de euro nu a fost atinsă încă, dar un pol din ’68 a fost vândut, în ianuarie 2010, pentru 32.500 de dolari. Interesul pentru monedă trebuie să fi fost enorm, deoarece firma organizatoare a licitaţiei anunţase un preţ estimat de 4.000-6.000 de dolari.  „Sunt puţini colecţionari români care îşi permit să aibă moneda aceasta”, spune Dan Ilie. De aceea, cel mai mare colecţionar de monedă românească e un neamţ.

Cititi mai departe aici.

Despre Maria Postu

Nu-mi place ideea de a evada...E ca si cum ai smulge cu forta ceva care de fapt, iti apartine:LIBERTATEA cu care te-ai nascut si in care te vei intoarce...Si totusi, eroul meu preferat, de parca eu l-am nascut, este Papillon... Aici e o forma de libertate... evadare...un substitut, o libertate cu gust de gratii si catuse...ma veti gasi aici la orele de vizita indiferent ce semnalmente aveti...Nu e nevoie sa treceti pe la siturile de serviciu pentru a afla ce mi-as dori:pe voi venind la mine in vizita, sa cinam impreuna din cuvinte ca la un banchet infinit cu arome imprevizibile si inconfundabile, de negasit aiurea pe strada, la teatru, la opera sau oriunde in alta parte decat aici...Chiar daca nu ne putem privi in ochi, nu ne putem vedea gesturile, ne simtim pasii gandurilor, ne pipaim prin cuvinte mai mult decat am face-o vreodata in realitate...Micul mister a cazut sau e mai tentant?Mi-ar placea sa cred ca da...suntem toti in spatele unor ferestre (Asa se numea cea de-a patra carte a mea de versuri, publicata in 2007.."DIN SPATELE FERESTREI"...Nu insa si ultima: Cutia postala a cerului, Leonor si zanele...si mai urmeaza...
Acest articol a fost publicat în Diverse și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Povestea celui mai mare colectionar roman

  1. Pingback: Povestea celui mai mare colectionar roman - Ziarul toateBlogurile.ro

  2. Din comentariile specialiştilor se pare că totuşi rămâne legendă ideea că în temelia Peleşului, se află zeci de monede din această colecţie. In cartea „Castelul Peleş 1883-1933”, scrisă de Alexandru Tzigara-Samurcaş şi N.N. Condeescu se spune că la 29 august 1875, la temelia castelului a fost pus un tub în care se află documente referitoare la construcţia castelului. In acest document printre altele se spune că există acolo depusă şi „o colecţie de monete ale ţării, foarte rare astăzi, ce fuseseră bătute în număr redus şi purtau, ca un fel de proclamare anticipată a autonomiei, chipul Domnitorului”, fără a se face trimitere exactă la polul lui Carol I, monedă care nici nu a circulat fiind retrasă şi topită de otomani. Dar cum imaginaţia colecţionarilor se aprinde cu înfrigurare la orice nouă posibilă informaţie care să crească valoarea piesei lor de colecţie, este firesc ca şi în această poveste să circule variante fascinante.
    Frumoasă şi interesantă postare.

    Apreciază

  3. Maria Postu zice:

    Multumesc pentru completarile atat de atente si de detaliate cu lucruri care nu se prea cunosc.Ma bucur ca postarea mea v-a trezit interesul.Multumesc si o seara buna in continuare!

    Apreciază

  4. George zice:

    Soarta lui Aur: De prin piatra adunat, si-n piatra ferecat… Mai ales in acest minunat document, amintind cu elocventa soarta unui neam: Al nostru.
    Multumesc Maria, nu as fi avut cea mai vaga idee.

    Apreciază

  5. Maria Postu zice:

    Aurul in sine adunat cu aurul creatorilor, cu aurul celor care stiu sa-l pretiasca isi sporeste valoarea.Nu ai de ce, totul ascunde mistere….

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s