Ce se ascunde în spatele unei note mari din catalog?

Am constatat cu aceeaşi durere şi tristeţe ca de fiecare dată când trebuie să împart tezele semestriale  elevilor mei, cât de puţin sunt pregătiţi să accepte o notă proastă, mai proastă decât a colegului lor, mai mică decât aceea  din ascultare sau de la alte teste de-a lungul semestrului.Oricât de corect ar fi nota argumentată, cu zecimi de sutimi scăzute şi adăugate, cu subiecte si bareme clare, elevii mai doresc o explicaţie în plus şi nu înţeleg niciodată de ce colegul lor care a scris mai puţin a luat o notă mai mare.Şi atunci încearcă să negocieze.Să se roage, să implore, să fie când umili când impertinenţi.Până când le promiţi că vei arăta lucrarea altui coleg din catedră şi veţi reeavalua teza.Nu e decât o notă dar pentru ei  e o chestiune de viaţă şi de moarte.De ea depinde o recompensă din partea familiei, admiraţia ori invidia unui coleg sau colege, sau pur şi simplu doreşte ca să simtă că pe tine, profesorul pregătit şi care ai pierdut ori întregi neplătite de nimeni să faci subiecte originale şi să corectezi cu răbdare teza lui , el, elevul care prin mijloace doar de el ştiute, a reuşit, în ciuda vigilenţei tale, să copieze, el elevul  minor,(ma refer, cu voia dvs, la elevii de liceu) a reuşit să te învingă, să te umilească.  El, sau sistemul care pune preţ pe note mari, pe rezultate rasunatoare, diplome si titluri pompoase de concursuri care de fapt nu probeaza si nu gireaza , de cele mai multe ori, un copil de exceptie, nu pe ce se ascunde în spatele lor?Eforturile tale de a-i demonstra că nota nu e totul, se izbesc de o încăpăţânare demnă de o cauză mai bună. Nota aceea pe care ţi-o fură, de multe ori, ţie, profesorul corect, îl va ajuta să ajungă în viaţă acolo unde tu nu ai reuşit să ajungi, deşi ai fost mereu un elev model, care-şi respecta profesorii şi nu cerea socoteala dacă i se părea că nu a fost corect evaluat.

Părinţii, elevii, guvernanţii, sunt coalizaţi împotriva ta, Profesore!Esti dezarmat tehnic si juridic vorbind in fata elevilor, in fata parintilor.Cine mai e de partea ta?Colegii? Nici macar ei, in totalitate, daca au inteles directia evenimentelor si si-au ales sensul  bun si insotitorii adecvati. (Ma gandesc, de pilda, la ce insusiri , ce diplome, ce hartii, ce acte, ce dovezi aiuristice trebuie sa probezi ca sa reusesti sa obtii gradatie de merit, mult aclamata retributie a profesorilor, vezi doamne, in functie de competente).Am avut nesabuinta sa cred acum 1 an ca as putea indeplini acele criterii stiintifico-fantastice prin care poti obtine o gradatie.In ciuda vechimii, a titlurilor si a altor merite pe care le-am obtinut cu sudoare si cinstit, nu am reusit sa obtin acel 20% in plus la salariu, care oricum, nu mi-ar fi imbunatatit viata.

Dacă crezi, Profesore,  că mai ai o şansă de salvare, te înşeli.În curând nu va mai fi nevoie de tine!Dar câţi dintre noi au curajul să recunoască acest lucru?

Acest articol a fost publicat în Confesiunile unui scorpion și etichetat , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

18 răspunsuri la Ce se ascunde în spatele unei note mari din catalog?

  1. Daniel Gherasim zice:

    Ce triste adevaruri se ascund in spatele acestor cuvinte ! Din pacate traim in epoca in care preamarim, nemunca, chiulul, smecheria, in care capii tarii ne sfatuiesc sa ne facem copiii slugi(nu ca nu apreciez munca unui ospatar, tinichigiu sau mecanic, dar…). Toate acestea in numele unei tiranism primar bazat pe nestiinta, necunoastere, pe supunerea usoara a unei populatii nestiutoare. Din pacate capii tarii ii dispretuiesc pe cei ce ii le au pus un toc in mana si i-au invatat minimele cunostinte cu care se tot lauda, deoarece le e este frica ca ar putea sa deschida mintea tuturor. A respecta pe dascali ar trebui sa fie un inceput pentru o noua lume!

    Apreciază

  2. narit zice:

    e clar ca sistemul e prost gindit… de disparut nu disparem asa repede, pina si dinozaurii au dus-o o perioada destul de lungă de timp

    Apreciază

  3. Moi zice:

    Suntem prizonierii unui sistem educational bazat pe cultul reusitei cu tot pretul si cu toate mijloacele , dar , curios , nu ne dam mijloacele pentru a ne atinge scopul cu usurinta. Preferam sa ne numaram erorile si sa ni le sanctionam decat sa ne sarbatorim reusitele.

    Apreciază

  4. Maria Postu zice:

    Intr-devar, Daniel, daca elevii sunt implicati in zeci de activitati extrascolare, nu zic, benefice, in felul lor, cum ar mai avea el timp si chef de scoala?Tu ai surprins si motivatia neoficiala a acestei stari de fapt:indepartarea de la scopul educatiei prin fuga in alte activitati, colaterale si care, e adevarat, aduc un soi de glorie scolii si elevului, dar, superficiala.Multumesc ca ai citit!

    Apreciază

  5. Maria Postu zice:

    Sa speram , stimate narit,
    ca vom supravietui, dar fara sa ne alteram fondul valoros, altfel, ce valoreaza sa „traiesti” in alt trup si alta minte?

    Apreciază

  6. Maria Postu zice:

    Dupa parerea mea, reusitele sunt multe, intr-adevar, dar din pacate exista si reusite bazate pe superficialitate, pe indepartarea de educatie.Ca sa devii vedeta a unei trupe teatrale, de pilda, prin liceele din oras, trebuie sa lipsesti foarte mult de la ore, urmand acele cursuri, apoi repetitii, apoi reprezentatii, etc..Si in orice domeniu, performanta se obtine sacrificand ceva.dar deja am intrat in alt domeniu si nu asta e scopul acestui articol.Multumesc pentru comentariu!

    Apreciază

  7. Maria Postu zice:

    Draga Flori, acest Of trasnsmite esenta acestei stari de lucru…Disperare si neputinta.

    Apreciază

  8. Mircea Suman zice:

    Invatamantul romanesc trece printr-un timp de reala prabusire. Din vina cui? Ce multe se pot spune daca vrei si incerci sa raspunzi cinstit la aceasta intrebare. Sigur este ca, peste nu prea multi ani, din aceasta prabusire, din extraordinara evolutie a mijloacelor informatice, dar si din necrutatoarea concurenta din viata reala, vor apare inceputurile unui nou fel de invatamant. Cati dintre actualii profesori vor putea raspunde „prezent”? Sigur ca nu pot aprecia. De ei depinde. Cu certitudine, insa, orice fel de cedari in fata elevilor, parintilor sau a mai marilor din invatamant, dauneaza, in primul rand, meseriei de profesor.

    Apreciază

  9. Maria Postu zice:

    Mircea, citesc si apreciez caracterul incisiv al comentariilor tale politice.In ceea ce ma priveste, nu am vrut sa sugerez ca sunt un profesor traditionalist, adepta a vechilor metode si procedee de evaluare a elevilor.Desigur, trebuie sa te adaptezi daca vrei sa supravietuiesti, ca profesor si nu numai, dar prin ceea ce este bun si valoros.Respectul fata de aceasta institutie, fata de profesori nu trebuie sa dispara indiferent cat de mult ne modernizam si ne adaptam la evolutia civilizatiei.

    Apreciază

  10. Nea Costache zice:

    Din pacate invatamantul romanesc este in declin iar vina apartine celor ce pretind ca ne conduc. Ce pretentie mai putem avea de la elevi, cand activitatea si daruirea dascalilor lor este banalizata intr-un mod fara precedent de catre guvernantii actuali, iar retribuirea muncii lor este facuta in bataie de joc? Trist!

    Apreciază

  11. Maria Postu zice:

    Aveti dreptate, in orice munca trebuie sa existe si o motivatie.Vocatia si dragostea pentru copii se pierd in absenta unui element stimulator.Dar cei de varsta mea au deja usile inchise in alte domenii cand vor sa castige si ei un ban cinstit..Asa ca trebuie sa traim din resturile cazute de la masa guvernantilor, ca niste bieti cersetori, care stau la o singura usa.Va multumesc pentru comentariu.

    Apreciază

  12. Pingback: Las’ că merge și-așa! | Blogul lui Nea Costache

  13. Pingback: Salba (reluare) | Blogul lui Nea Costache

  14. John zice:

    Cred ca e vina fiecaruia dintre noi, intr-o masura mai mica sau mai mare. N-ai nevoie de foarte multe ca sa fii fericit…

    Apreciază

  15. Maria Postu zice:

    Multumesc, John.Te mai astept pe la mine pe blog!

    Apreciază

  16. Vlad zice:

    Trist. Acum daca intrebi un elev, care nu invata tocmai bine, de ce nu invata? Primul motiv dintre multe care le enumera este ” nu-mi place profesorul”
    Elevii de astazi sunt mult prea influentati de TV si muzica, nu ao constiinta

    Apreciază

  17. Maria Postu zice:

    Niciodata nu poti sti ce se ascunde nici in spatele unei note mari, nici in spatele unei note mici…Adevarul e dincolo de profesor si de elev.Nici macar viata nu il va aseza pe fiecare dupa cum ii sunt meritele ci hazardul va decide, in majoritatea cazurilor cine ocupa locurile din fata si cine e doar usier, fara posibilitatea de a urca vreodata pe scena…

    Apreciază

Lasă un comentariu