Despre ratare si ratati

Ni se intalnesc privirile in tramvai si ma privesti ca si cand ti-as fi incalcat domeniul de proprietate.Nu-ti place  infatisarea mea, surasul meu, oboseala sau bucuria care mi se citeste uneori pe fata?Tramvaiul merge mai departe, eu cobor sau poate tu ,dar raman cu un gust amar.Vad pe strada femei destul de tinere cu copii in carucior sau de mana spunandu-le  „mamaie”.La varsta asta multe femei din tari mai civilizate abia devin mame.Noi ardem etapele, sarim din copilarie la statutul de mama apoi pierdem startul ca ajungem la destinatia numita adult si devenim imediat bunici imature.

Pentru multi tineretea e doar o varsta a privilegiilor.Noi ceilalti suntem datori sa ne retragem discret, sa oferim , sa nu cerem nimic, sa nu mai speram la a doua sansa daca prima ne-a fost rapita sau nu am stiut sa profitam de ea. Nimic nu poate fi mai dureros decat trecerea timpului, mai ales cand traiesti sentimentul esecului profesional.Cand nu ai ales o profesie potrivita, cand ai facut o multime de pasi gresiti in aceasta directie sau n-ai facut deloc, sau nu ai fost lasat sa-i faci, viata de familie nu poate indulci sentimentul ratarii.Exista multe feluri de ratari si de ratati: ratati vizibili care se plang si innegureaza si viata altora cu permanenta lor autonemultumire, acuzandu-i pe altii e ratarea lor, ratati discreti care cred ca nu au nici macar dreptul de a se plange, considerandu-se vinovati pe ei insisi si ratati care nu stiu ca sunt ratati dar sunt priviti asa de catre cei din jur.Sentimentul ratarii este dat de propriile standarde existentiale.Ceea ce poate face un spirit superior cu inalte standarde sa se simta ratat poate parea culmea reusitei privind din perspectiva cuiva de jos care e multumit daca-si poate lega singur sireturile.Nu e mai putin adevarat ca sa fii mereu strabatut de sentimentul ratarii e o boala incurabila:orice victorie ai obtine, maine o vei vedea ridicol de mica si vei dori altceva situat foarte sus si deci te vei simti din nou ratat.A-ti constientiza ratarea mi se pare un prim pas spre depasirea ei la un moment dat Exista o legatura intre ratare si vanitate.Unii cred ca pot spera la orice, ca nimic nu li se poate interzice  pe cand pentru altii a iesi din cercul stramt in care s-au nascut si au crescut, li se pare o absurditate.Constientizez tot mai mult ca pentru mine ca eleva, studenta si apoi profesoara la inceput de cariera  in acel regim comunismul a fost instrumentul destinului care mi-a girat permanenta ratare sub zodia careia evolueaza viata mea din punct de vedere profesional.

Ma urc in tramvai in fiecare dimineata si tu ma privesti ca si cand ti-as fi uzurpat drepturile.Merg la munca, incerc sa nu fiu o povara pentru nimeni, pensionarea e inca departe dar intr-o lume in care tineretea e atotputernica, cei de varsta mea se simt usor ridicoli.

Acest articol a fost publicat în 1, Confesiunile unui scorpion și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

6 răspunsuri la Despre ratare si ratati

  1. george-b zice:

    Mi-a mers la inima expresia de „Bunici imaturi”. Cred ca mai presus de orice altceva, ratarea si ratatul sant fenomene politico-economice, si au de-aface cu aparenta unui om, dar aparenta este primordiala in a fi privit ca un succes: fericiti cei ce nu se cred ratati, continua pe calea lor, cald sau rece, si au multumirea sufleteasca de a intelege cat de nelalocul ei esta cursa pentr imbogatire, pentru a castiga statut social. E intr-adevar o forma de vanitate, legata de verbul „a avea”. Multumesc frumos.

    Apreciază

  2. Maria Postu zice:

    M-am gandit, George, si la dobanirea de valori spirituale, nu doar materiale.Poti fi bogat ar sa te simti ratat si poti fi sarac dar sa ai sentimentul implinirii.Aici e marele paradox.Iti amintesc un poem care mi-a placut candva de Zaharia Stancu”
    Unii-mi spun că eşti încă frumoasă
    Eu nu te mai văd azi în nici-un fel
    Altădată vieţuiam în colibă
    Şi visam că trăim în castel

    Poţi să mă duci într-o vale adâncă
    Şi să-mi spui că mă porţi pe câmpie
    Ori despre-un crâng de mărunte vlăstare
    Să-mi spui că-i o bătrână vlăsie

    Nu ştiu în ce parte se află apusul
    Nici răsăritul încotro vine
    Unii-mi spun cu cât eşti mai orb
    Cu-atât lumea o vezi mai bine

    Nu-mi mai văd nici măcar mâinile
    Când le duc la gură să mi le muşc
    Altădată ocheam Steaua Polară
    Şi trăgeam în ea s-o împuşc.

    Apreciază

  3. george-b zice:

    Foarte frumoasa poezia, si, da, inteleg dilema. A fi sau a avea: aceasta este intrebarea… busola mea mi-a aratat calea, am avut grija sa nu fie influentata de obiecte feromagnetice care ar produce erori. Vreau sa regasesc Steaua Polara, de fiecare data cand mi se nazare. Confuzia, nu este parte intrinseca din noi, instinctul este. Confuzia vine din afara: de aceea cand citesc eseuri si poezii, ca cele de mai sus, ma simt mai bogat suflereste. Mumltumesc mult.

    Apreciază

  4. Maria Postu zice:

    Ai avut o busola foarte buna si din ce in ce mai putini oameni au acces la ea.Regasirea Stelei Polare?Frumos ideal…ma bucur ca ti-a placut alegerea mea.

    Apreciază

  5. O frumoasă şi de înaltă calitate de hârtie information.this este corect pentru a fi utilă. Datorită autorului.

    Apreciază

  6. All kinds of household items during transportation, packaging, transportation,shipments at the new opening

    Apreciază

Lasă un comentariu