Lawrence Ellison, presedintele „Oracle”, le-a tinut urmatorul discurs studentilor care au terminat facultatea Yale. N-a putut sa-si termine discursul, deoarece a fost dat jos de pe scena:
„Daca ma uit la voi nu vad nici un viitor fericit, nu vad nici un director proeminent. Acum, sigur sunteti bulversati. Asta e normal. Totusi, va puteti intreba, cum vin eu, Larry Ellison, care n-am terminat facultatea, ca sa va judec pe voi, studentii celei mai renumite facultati? Stati sa va explic! Deoarece eu, Lawrence Ellison, al 2-lea cel mai bogat om a planetei, am picat la facultate si voi nu. Deoarece Bill Gates, cel mai bogat om al planetei, a picat la facultate si voi nu. Deoarece Paul Allen, al 3-lea cel mai bogat om al planetei a picat la facultate si voi nu. Si deoarece Michael Dell, care momentan este doar pe locul 9, a cazut si el de la facultate si voi nu. Si domnul respectiv este in ascensiune. … Acum, sunteti clar foarte bulversati! Si asta este foarte, foarte normal. Dati-mi voie sa va incurajez, n-ati terminat degeaba facultatea si n-ati facut degeaba rost de o diploma. N-ati pierdut 5 ani degeaba. Din contra, ati invatat sa munciti pentru bani putini, sa va faceti cunostinte si sa faceti cunostinta (mai deaproape) cu cuvantul TERAPIE. Toate acestea sunt foarte utile. O sa aiba lumea nevoie si de salahori ca voi. O sa aveti nevoie de cunostinte, de programare la terapie la un psiholog. Fiindca voi n-ati cazut la facultate, n-o sa fiti niciodata printre primii 10 cei mai bogati oameni de pe Pamant! Si va trebui sa va impacati cu un salariu patetic de 200.000 de dolari pe an, salariul urmand sa il primiti de la un fost coleg de facultate, care a cazut la examene si a fost dat afara! Acum, probabil va ganditi daca mai e vreo speranta pentru voi. Nici o sansa! Voi sunteti deja pierduti. Deja aveti creierul distrus in proportie foarte mare, …irecuperabila. Acum, ma adresez celor care inca nu au terminat facultatea: LASATI BALTA FACULTATEA, FACETI-VA BAGAJELE SI PLECATI! Nu reveniti! Indepliniti-va visurile! Fiindca sigur va spun ca, daca vi se distruge creierul, veti disparea mai repede de pe scena afacerilor decat dispar eu acuma de pe aceasta scena gratie agentilor de paza.”
Ce legatura este intre acest discurs si noi????!
Cineva, acolo sus, care nu ne iubeste pe noi, profesorii,cineva care vrea sa ne distruga definitiv si total, si a inventat aceasta campanie de epurare intelectuala impunand prin agentii sai, inspectori, consilieri sau cum s-or mai fi numind, geniala idee a testelor predictive, in actuala forma, mult diferita de cea din anii trecuti.Au trecut 3 saptamani de scoala iar noi ne ocupam doar de teste predictive, interpretare, analiza, masuri de indreptare, si nu de aceea ce ar trebui sa facem efectiv la catedra. Cosumam tonere de hartie, cartuse intregi de cerneala, ne dam pe la xeroxurile de bloc o cota bunicica din uriasul salariu de profesor spre a intocmi zecile de situatii absurde pe care le impune ideea testelor predictive. Fata de anul trecut, au crescut pretentiile cadrelor din minister fata de amaratii de jos, de la licee sau scoli!Aflati si minunati-va: planificari in 2 exemplare, rezultate teste in Portofoliul de profesor si in cel de catedra, interprrtarea rezultatelor, statistica pe clasa, masuri de ameliorare, observatii asupra rezultatelor.Oameni buni, eu si colegii nostri nu dormim de 2 saptamani ca sa facem toate astea!Ne aude cineva?De ce-am ajuns bataia de joc a societatii?Poate e pe undeva o cauza nobila si eu nu am ajuns sa o pricep.Explicati-mi si mie de ce acest chin sisific?
Probabil elevii nostri, cu profesori care trebuie sa dea bine doar pe hartie, deoarece timpul nu le mai permite sa-si faca, ca pana acum, datoria la clasa, nici nu vor mai putea aspira la intrarea intr-o facultate si deci, ar deveni, dupa cum ne sugereaza acest inspirat discurs, mult mai talentati, competitivi, pregatiti pentru viata si provocarile ei. oare parintii, elevii apreciaza cu adevarat aceste teste? desigur, de ce-ar interesa pe cineva campania de distrugere a profesorilor?Nu suntem toti genii, nu ascundem toti in ranita bastonul de ministru dar lasati-ne sa ne facem datoria corect, sa ajungem la mintea elevilor in alt mod decat discutand saptamani intregi despre teste si tot ce derriva de aici.Traim in tara lui Kafka, a birocratiei excesive care sugruma talentul si adruirea profesionala.Nu e nevoie de profesori, de vocatie ci doar de informaticieni .
Astazi suferim noi, profesorii, maine vor suferi elevii si tot invatamantul romanesc. Nu ne putem intoarce la vechiul sistem de pana la rezultatele dezastruoase de l bacalaureat dar nici directia actuala, cu siguranat, nu este cea corecta.
Imi pare rau ca cea mai fundamentala valoare sociala este defaimata de repetenti si ciubucari fara carte. Dar este firesc ca intelectualii sa fie ostracizati, pentru ca sant periculosi Imi amintesc Cugetarea ” Stie, dar de unde stie?” Stinta de carte deschide mintea omului, ii redica mandria de a fi inteligent, si de-acolo…e doar o aruncatura de gand spre gindire critica, iar critica, este cea care da dureri de cap slabanogului cu duhul. Multumesc de articol, si pentru descrierea acelui an de invatamant. Trist dar global.
ApreciazăApreciază
Multumesc ,George ca imi impartasesti ideile.Problema e ca acceptam, ne supunem umili unor reguli duse la extrema.Sunt adepta disciplinei dar de la disciplina la rigiditate e o distanta uriasa.Ma simt ca un cobai in acest experiemnt numit invatamant.Suntem pe cale sa devenim doar cifre in statistici, nu oameni.
ApreciazăApreciază
Maria, este umilitor! şi eu spun că meseria cadrului didactic este aceea de a împărtăşi elevilor, studenţilor din cunoştinţele care ar trebui să le asigure acestora o bază de pornire culturală în viaţă şi o manieră de a şti cum să utilizeze aceste cunoştinţe predate, în folosul propriu. din păcate, copiii au de suferit şi în final, societatea.
birocraţia care este impusă nu ştiu în ce măsură valorizează. mi se pare că se întâmplă tocmai pe dos, în condiţiile în care, mulţi dintre profi trebuie să se gândească şi/ mai ales la ziua de mâine.
repet, este umilitor şi îmi pare atât de rău pentru ceea ce se întâmplă.
nu întrevăd o situaţie mai bună, din păcate.
toate cele bune, Maria!
ApreciazăApreciază
Ottilia, eu cred ca noutatea sistemului nostru de invatamant nu se datoreaza unei influente benefice de afara ci pur si simplu este o intelegere si adaptare gresita a unor modele care in tarile civilizate functioneaza foarte bine pentru ca acolo se respecta drepturile profesorului.Aici noi de cativa ani am fost transformati in roboti si din toamna aceasta procesul de robotizare a continuat.
ApreciazăApreciază
Pingback: Lătrături (091011) « Ulise al II-lea – blog canin
Pingback: Vechi scăpărări (091011) | Amintiri din filumenie
Pingback: Alt joc cu poze – 09.10.11 « Florina Lupa Curaru
Pingback: Viaţa-n imagini (091011)
Ai multa dreptate dar, nu uita, ceea ce se intampla in „fostul” sistem de invatamant face parte dintr-o teribila criza a Romaniei parte, la randul ei dintr-o inspaimantatoare criza a umanitatii. Simptomele acestei crize sunt mai usor perceptibile la noi dar se generalizeaza cu repeziciune. Singurii care sunt orbi sunt submediocritatile care alcatuiesc clasa politica.
ApreciazăApreciază
Nu stiu daca am suficient discernamnt politic dar eu spun ce ma deranjeaza pe mine…Si pe altii…
ApreciazăApreciază
Pingback: Lătrături (171011) « Ulise al II-lea – blog canin
Pingback: Vechi scăpărări (171011) | Amintiri din filumenie
Pingback: Alt joc cu poze – 17.10.11 « Florina Lupa Curaru