(reluare)
Francois Villon…Toata lumea citeaza acest vers din Ballade des dames du teps jadis dar cati isi mai aduc aminte cui ii apartine?Inca de cand l-am descoperit pe acest poet francez din secolul XV, m-a fascinat prin nonconformismul sau, prin curajul a scrie in alt mod decat o faceau contemporanii sai, de a trai dupa alte canoane, ceea ce nu l-a impiedicat sa fie considerat unul dintre primii mari poeti ai Frantei…In general, imi plac acele personalitati care nu-si dedica intreaga existenta unei singure pasiuni ci dupa ce au dat ce au avut mai bun intr-o carte, intr-un poem, refuza sa ma scrie si se pierd in negura timpului, dispar fara ca istoria sa mai stie ceva despre ei sau ei sa mai stie ceva despre istorie…si la ce le-ar folosi? Francois Villon dispare fara urma in 1463 dupa ce pedeapsa la moarte prin spanzurare ii este comutata la zece ani de ocna, Rimbaud, un alt mare poet francez al secolului XIX, uraste si el la fel tot ceea ce inseamna limita, connditionare.Si-a castigat libertatea cu pretul suferintei.Ultima sa carte, scris la 18 ani, in 1872 a marcat un punct de cotitura in istoria literaturii.
Mi-am adus aminte de Villon si de Rimabaud de dimineata, cand am constatat cu bucurie ca afara ninge…De ce cu bucurie?Habar n-am ..E asa, o reminiscenta atavica a copilului care se bucura ca „ninge”. Nu ma gandeam nici la frig, nici la costurile zapezii, nici la cei fara adapost pentru care zapada si frigul aduc moartea.Pur si simplu zapada care acum vad ca refuza sa se astearna aici in Bucurestiul acesta spre a-i da macar pentru cateva ore aparenta de puritate si echilibru, se asociaza in amintirea mea cu starea de seninatate, pace, confort, ignorare a tot ceea ce inseamna mizerie la propriu si la figurat, vraja si armonie cu tine insuti si cu cei din jur.Si retraiesc cu emotie poate in fiecare iarna, (ah!devin nostalgica si asta imi displace),cateva zile din primul an de studentie petrecuta sub regimul de trista amintire, cand a nins atat de mult, atat de frumos, atat de irepetabil, a nins bacovian, a nins ca , probabil, in copilaria lui Francois Villon, fara sa tina cont ca era sau nu comunism in tara, a nins si scolile s-au inchis…da, s-au inchis scolile, universitatile din cauza zapezii. A fost cea mai minunta veste din toata studentia mea petrecuta intr-o universitate provinciala si intr-un camin in care lumina „se lua” in fiecare seara la 11 si prizele erau doar de decor, niciodata nu-ti puteai fierbe o cafea sau un ceai. Ei bine, atunci cand s-au inchis universitatile si a trebuit sa stam in camin 3 zile, au fost cele mai frumoase momente ale studentiei: asa imi imaginez ca se vor fi strans drumetii lui Sadoveanu la hanul Ancutei pentru a povesti. Noi ne-am adunat intruna din camerele sordide ale caminului si am povestit, am trait rand pe rand in povestile celeilalte (tin sa va spun ca nu eram decat „boboace”, nici un „boboc” nu era pe atunci in acel camin, exclusiv camin de fete), in fum de Golden dear, pe atunci singurul lux al fumatorilor, in miros de ness preparat cu apa rece, in sunetul de chitara al Cameliei din Targu -jiu, in mirosul exotic de parfum al lui Carmen din Slatina adus de tatal ei de pe melaguri exotice, am trait atat de intens, asa cum existenta cotidiana, cu programul supraaglomerat de la facultate, cu cozile interminabile de la cantina, cu frigul din camere, nu ne ingaduia si nici in anii care aveau sa urmeze nu avea sa ne ingaduie, striviti cum eram de obligatii, interdictii, limite, restrictii. Si chiar daca ele, limitele, interdictiile au disparut, se pare ca timpul iti pregateste pe undeva alte interdictii si ca acea insula de liberate pe care am gustat-o in cateva zile de iarna in studentie, in plin regim dictatorial, nu se va mai repeta niciodata. Si atunci, te chem pe tine Villon, sa aducem amandoi ninsorile de altadata prin vers:
Prince, n’enquerez de semaine
Oů elles sont, ne de cest an,
Qu’ŕ ce refrain ne vous remaine:
Mais oů sont les neiges d’antan?
Mi-ai adus aminte de anii studentiei , cam aceasi tip de poveste ca a ta : radiatoare, cabluri de curent supraincalzite, pana de curent. Iarna alba alba si foarte pufoasa privita de la geam , cu o cana de ness rece in mana , pe ritmuri de Elton John in asteptarea sesiunii. Nopti negre, ceva gandaci . Dar ce amintiri !
ApreciazăApreciază
Multumesc pentru comentariu.Acea dispozitie de a se inchide toate scolile din Romania din cauza zapezii a fost,,,pentru mine, boboaca, o minune.Nu voi uita niciodata acele zile, nici pe prietenele de odinioara despre are, vai, nu mai stiu absolut nimic:Cati de la franceza-latina, Lili de la franceza -rusa, Roxana colega mea de grupa de la romana -engleza,Carmen din Slatina, (pe care am regasit-o, absolut intamplator acum cativa ani la Gaudeamus, venea din Belgia unde se stabilise si reprezenta o organizatie, si intalnirea a fost, vaaaai, atat de rece.Eu imi aducea elevii la targ, ea venea sa tina o cuvantare,Eu ramasesem aceeasi provinciala, desi locuiam in Bucuresti, ea locuia la Bruxelles…In alta capitala.Am incercat sa-i vorbesc despre propriiii mei copii, ceea ce a condus discutia intr-o fundatura si …ne-am despartit,Oare de ce oamenii fara copii au complexe in fata celor cu copii?) noi caministele,provincialele, ocolite de fetele de familie buna din oras, …Ce a ales viata din noi?Mi.ar placea enorm sa dau de ele dar,,,e imposibil
ApreciazăApreciază
Si eu am fost caminista, si eu tot in relatii relativ reci cu „bucurestencele”. Dar asta -i viata , n-as da Brasovul pe nici un alt oras (din lume). Restul depinde de fiecare persoana , cred ca nu se poate generaliza. Colegele mele de camin sunt si ele tot in Paris. Nu ne-am schimbat decat in varsta.
ApreciazăApreciază
Brasov e un oras peste media oricarui alt oras din Romanie, merg des acolo.Ma bucur pentru tine si ca ti-ai pastrat deschiderea si legatura cu noi, cei atat de balcanici uneori in moravuri si conceptii.
ApreciazăApreciază