Horia Patrascu-un articol remarcabil

Citesc in revista Observator cultural un punct de vedere extrem de curajos si foarte bine sustinut din punct de vedere artistic si ideatic al filozofului si scriitorului Horia Patrascu:

Scrisoare deschisă adresată domnului Mircea Cărtărescu

Articolul dumneavoastră intitulat „Pluta Meduzei“, publicat în Evenimentul Zilei din 27 ianuarie a.c. m-a făcut să mă întreb cum aţi fi comentat „intervenţia cu românii“ a preşedintelui Ceauşescu din ultimele ceasuri ale regimului său? M-am întrebat dacă nu v-a impresionat la momentul respectiv patetismul conducătorului nostru iubit? Nu v-au mers oare la inimă, întristîndu-vă şi făcîndu-vă să suspinaţi, apelurile sale tuşante la păstrarea ordinii, la apărarea stabilităţii şi a suveranităţii patriei? În definitiv, preşedintele Ceauşescu avea toate motivele să ceară recunoştinţa poporului: plătise datoria externă în întregime, producţia la hectar depăşea cele mai optimiste previzionări, exportam mai mult decît importam. Situaţia e alta acum, dar preşedintele Băsescu vorbeşte şi el despre succesele internaţionale ale României, despre cît de bine sîntem văzuţi la Washington, despre cît de bine a gestionat luminăţia sa criza.

Şi într-un caz, şi în celălalt, reacţia „poporului“ – prin definiţie, nu-i aşa?, prost – a surprins: în loc de mulţumire, contestare, în loc de sărbătoare, revoltă. Vă amintiţi poate că aceeaşi „lipsă de comunicare“ prin care îl scuzaţi – dumneavoastră şi alţii – pe preşedintele Băsescu era invocată pentru a-l scuza pe preşedintele Ceauşescu. „A fost bine inten-ţionat, dar nu a ştiut ce se întîmplă în ţară.“ „A fost dezinformat.“ „Nu a ştiut.“ Primele cuvinte ale domnului Ceauşescu – cînd s-a hotărît, în sfîrşit, să comunice cu poporul – au fost: „am fost dezinformat“. Primele cuvinte ale primului-ministru în criza declanşată de demisia lui Raed Arafat au fost: „Eu şi preşedintele Băsescu am fost informaţi greşit în privinţa legii sănătăţii“. Iar discursul domnului Băsescu din „intervenţia cu românii“ a făcut referire exclusiv la disfuncţionalităţi de comunicare.
 (cititi in continuare aici)
Anunțuri

Despre Maria Postu

Nu-mi place ideea de a evada...E ca si cum ai smulge cu forta ceva care de fapt, iti apartine:LIBERTATEA cu care te-ai nascut si in care te vei intoarce...Si totusi, eroul meu preferat, de parca eu l-am nascut, este Papillon... Aici e o forma de libertate... evadare...un substitut, o libertate cu gust de gratii si catuse...ma veti gasi aici la orele de vizita indiferent ce semnalmente aveti...Nu e nevoie sa treceti pe la siturile de serviciu pentru a afla ce mi-as dori:pe voi venind la mine in vizita, sa cinam impreuna din cuvinte ca la un banchet infinit cu arome imprevizibile si inconfundabile, de negasit aiurea pe strada, la teatru, la opera sau oriunde in alta parte decat aici...Chiar daca nu ne putem privi in ochi, nu ne putem vedea gesturile, ne simtim pasii gandurilor, ne pipaim prin cuvinte mai mult decat am face-o vreodata in realitate...Ma puteti gasi undeva in secorul 2, la CNB George Cosbuc, Bucuresti.....Micul mister a cazut sau e mai tentant?Mi-ar placea sa cred ca da...suntem toti in spatele unor ferestre (Asa se numea cea de-a patra carte a mea de versuri, publicata in 2007.."DIN SPATELE FERESTREI"...O mai puteti gasi, daca va grabiti, la libraria Muzeului LIteraturii Roamane...Acolo veti gasi ce nu v-am spus eu acum, despre mine...Va astept...
Acest articol a fost publicat în Muzeul emotiilor mele și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s