Întâlnire de neuitat a elevilor de la CNB George Cosbuc cu poeta Angela Baciu

Vineri 6 mai 2011, Bucuresti, CNB « G.Cosbuc »

Ora 12,30. Elevii se indreapta emotionati spre sala de festivitati a colegiului.Evenimentul mediatizat cu cateva zile inainte in scoala si  pe internet, in sfarsit are loc: mult aşteptata întâlnire cu poeta Angela Baciu venita special de la Galaţi spre a se întîlni cu talentaţii noştri elevi,  pe unii cunoscîndu-i deja prin concursurile literare la care au participat şi la care au fost premiaţi.

Ora 13.Sala este arhiplina. Elevii nu mai au locuri şi se aşează chiar si pe mese. Cei care vor citi îşi ţin cu emoţie textele în mână. Doamnele profesoare care i-au îndrumat pe elevi Madalina Vladescu, Teodora Roşca, Gabriela Cristea, Maria Postu,  îi încurajează si sustin. Doamna Angela Baciu, obisnuita cu intalnirile de acest gen cu tinerii, se simte foarte bine in aceasta atmosfera entuziasta. Dupa o prezentarea succinta a bogatei cariere artistice a poetei si publicistei Angela Baciu (din pacate, timpul nu ne-a ingaduit sa prezentam  multe aspecte din prodigioasa activitatea culturala a invitatei noastre), incep lecturile copiilor. Se citeste poezie, proza, eseu, fiecare lectura fiind urmata de  comentariile si incurajarile poetei care sustine talentul, imaginatia, sensibilitatea si gaseste pentru fiecare tanar creator un cuvant de apreciere sau o dojana  utila in procesul de creatie oricarui tanar aflat la inceput de drum.Desi initial erau inscrisi pe lista doar cinci elevi, urmand ca si celelalte  creatii sa fie  date d-nei Angela Baciu spre a face o selectie in vederea publicarii in revistele literare la care colaboreaza, copiii au prins curaj si cand anuntasem deja ca trecem la lecturi din creatia d-nei Angela Baciu, un baiat ceva mai timid Voicu Aanitei, intreaba:”Mai aveti putin timp si pentru mine? Ca eu am »…(rasete in sala) « Desigur,” ii raspunde generoasa poeta si iata-ne captivati de proza antrenanta si bine scrisa a  acestuia. Cineva vrea sa-l opreasca, dar tinerii vor sa auda sfarsitul povestirii.

Ora 14,30.Este foarte tarziu, am depasit ora cand trebuia sa terminam si in sfarsit, dupa ce unii elevi pleaca cu regret la orele de curs, altii le iau locul  si incepe sa citeasca d-na Angela Baciu. Domnia sa ne citeste cateva fragmente din cartea de interviuri cu mari personalitati ale culturii noastre « Marturii dintre milenii » carte publicata la editura « Limes din Cluj (redactor Mircea Petean) premiat de Uniunea Scriitorilor din Romania, filiala Iasi sectiunea publicistica, apoi cateva poeme din volumul « De maine pana mai ieri, alaltaieri » publicat tot la « Limes » si texte noi, inedite ce fac parte din cartea « Absinteria de pe Strada Covaci » in curs de aparitie. Surpriza vine la final cand avem onoarea de a asculta in premiera ultima creatie a autoarei “Povestea unui mort care avea o iubita la Venetia”, o  simpatica piesa de teatru, a carei lectura ne face sa ne tinem respiratia.Nu am simtit niciodata atata liniste si emotie ca in aceste 20 de minute cat a durat lectura piesei, aici in sala 16, unde elevii erau foarte concentrati si se amuzau cand auzeau replici hazlii.

Ora 15.Trebuie sa incheiem, desi abia acum ne-am incalzit, simtim ca am devenit prieteni si am vrea sa mai citim, sa mai comentam, sa facem proiecte, ne simtim atat de bine alaturi de invitata noastra. Ii multumim din suflet d-nei Angela Baciu pentru ca ne-a daruit aceasta « dupa-amiaza de poezie », de literatura, amintiri si intamplari cu scriitori. .Dumneai ne multumeste si noua si promite sa revina in scoala noastra. Isi pune la dispozitie cu generozitate adresa de mail pentru a fi contactata de orice tanar autor.

Urmeaza apoi o sesiune de autografe si fotografii si ne despartim cu regret, cu amintiri frumoase si cu promisiunea d-nei Angela Baciu ca va mai reveni in mijlocul elevilor si al cadrelor didactice de la Colegiul National Bilingv « G.Cosbuc » Bucuresti.

O conduc pe invitata noastra spre iesire, ne luam „ramas bun”, o privesc cum se indeparteaza, pasii ei trec dincolo de strazi, de oameni…

P.S.Vestile despre activitatile noastre au ajuns departe…revista43.pdf

Despre Maria Postu

Nu-mi place ideea de a evada...E ca si cum ai smulge cu forta ceva care de fapt, iti apartine:LIBERTATEA cu care te-ai nascut si in care te vei intoarce...Si totusi, eroul meu preferat, de parca eu l-am nascut, este Papillon... Aici e o forma de libertate... evadare...un substitut, o libertate cu gust de gratii si catuse...ma veti gasi aici la orele de vizita indiferent ce semnalmente aveti...Nu e nevoie sa treceti pe la siturile de serviciu pentru a afla ce mi-as dori:pe voi venind la mine in vizita, sa cinam impreuna din cuvinte ca la un banchet infinit cu arome imprevizibile si inconfundabile, de negasit aiurea pe strada, la teatru, la opera sau oriunde in alta parte decat aici...Chiar daca nu ne putem privi in ochi, nu ne putem vedea gesturile, ne simtim pasii gandurilor, ne pipaim prin cuvinte mai mult decat am face-o vreodata in realitate...Micul mister a cazut sau e mai tentant?Mi-ar placea sa cred ca da...suntem toti in spatele unor ferestre (Asa se numea cea de-a patra carte a mea de versuri, publicata in 2007.."DIN SPATELE FERESTREI"...Nu insa si ultima: Cutia postala a cerului, Leonor si zanele...si mai urmeaza...
Acest articol a fost publicat în Muzeul emotiilor mele și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Întâlnire de neuitat a elevilor de la CNB George Cosbuc cu poeta Angela Baciu

  1. Serban Tomsa zice:

    Felicitări pentru importantul eveniment ! E minunat că știi să-ți faci viața frumoasă. La mine în școală se țin ședințe pentru ca profesorii să se bălăcărească unii pe alții. De fapt, șefii pe subordonați. M-am cam săturat de mizeria asta. Mă bucur însă pentru tine.

    Apreciază

  2. Maria Postu zice:

    Multumesc foarte mult!Eu nu ma pricep sa cunosc oameni importanti precum d-na Angela Baciu, care este foarte apreciata la nivel national si international, chiar,dar gratie unui concurs de haiku unde elevele mele au luat premiul I am ajuns sa schimbam mailuri si sa facem aceasta actiune de dragul copiilor.

    Apreciază

  3. Ottilia Ardeleanu zice:

    mi se pare un lucru reuşit. ştiu cum este între elevi. o vreme i-am îndrumat şi eu în diverse activităţi. de curând am fost invitată de onoare la liceul din oraşul în care locuiesc, la un proiect şcolar în care s-a şi recitat, a fost un spectacol de teatru etc. şi unde m-am simţit extraordinar. şcoala este un loc extraordinar dacă ştii ce şi cum să faci lucrurile să devină atractive şi frumoase.
    te felicit, Maria!

    o zi frumoasă!

    Ottilia

    Apreciază

  4. Maria Postu zice:

    Te felicit pentru implicarea in proiectele scolare si ma bucur ca astfel devine si mai cunoscuta si creatia ta.Scoala poate fi ceva extrordinar, asta depinde in primul rand de autoritati (DACA NE CREEAZA CONDITII OPTIME DE LUCRU SI SALARIZARE), in al doilea rand de familie, daca isi educa bine copiii cat timp stau acasa si-i invata sa-si respecte dascalii, si in altreilea rand de elevi si de calitatea profesorilor.

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s