De prin gazete adunate…

de-la-pudoare-la-ipocrizie-543645.html

Picasso- Domnisoarele din Avignon

„De la pudoare la ipocrizie”- articol de Tudor Octavian

„În faţa unui tablou înfăţişând cu mult adevăr biologic o femeie goală, oricât de emancipat estetic ar fi bărbatul care contemplă tabloul şi oricât de autorizat s-ar referi el la virtuţile plastice ale imaginii, ceva tot mişcă în masculul din el.

În veacul al XIX-lea, Saloanele europene au fost mai pline ca niciodată cu „Nud”-uri, reprezentate ca atare şi nu în posturi mitologice şi decorative, ca în arta barocă. Puţini artişti însă s-au încumetat ca şi prin titlul gravat pe plăcuţa de aramă de pe ramă să mărturisească pasiunea lor naturală pentru feminitate. M-am amuzat întocmind un inventar al categoriilor de titluri frecvente la Saloanele oficiale de acum un secol din Paris, unde participarea mondială era dublată de o ipocrizie tot atât de mondială.

Un număr de artişti au renunţat la truvaiul imaginativ şi şi-au botezat goliciunile femeieşti simplu, cu numele de generic: „Nud”. Uneori şi cu unele complemente care, deşi nu aduceau nici un spor de interes la privitor, aveau o funcţie prietenoasă: „Nud pe canapea”, „Nud în iarbă”, „Nud pe malul mării”, „Nud în faţa oglinzii”. Cei mai mulţi însă procedau cu ocolişuri. În tablou, tot omul vedea o doamnă mândrindu-se cu bunătăţile trupului ei, dar artistul zicea în titlu c-ar fi vorba de „Meditaţie”. Ca şi cum femeile de asta se dezbracă sub privirile unui bărbat, ca să mediteze la idei înalte.

Când persoana nudă are în mâini o carte, tabloul se cheamă „Lectură”. Nu e ceva care să şocheze, dar dacă un bărbat ar fi zugrăvit pe o pânză gol şi cu o carte deschisă în faţă, situaţia ar fi de tot hazul. În situaţii în care modelul are un corp armonios, dar nu e la prima tinereţe, titlurile capătă marcaje alegorice: „Odihnă”, „Melancolie”, „Visare”, „Fructele verii”, „Lumină de iulie”…

Dacă modelul face pasul de la adolescenţă la domnişorie, pictorii fac şi ei trimiteri, prin titluri, la cele omeneşti ce o aşteaptă pe tânără. Cu un veac în urmă, o lucrare a francezului Greuze reprezentând o copilă cu un ulcior sfărâmat în braţe ducea cu gândul la pierderea virginităţii şi li se părea contemporanilor foarte curajoasă. Curajul pictorilor în titluri s-a oprit însă aici, iar la Saloane nudurile au continuat şi în veacul al XX-lea să poarte tot definiri aiuritoare, cum ar fi: „Aşteptare”, „Odihnă”, „Pe gânduri”, „Cochetărie”, „Fantezii”, „Sofaua roşie”, „Perdeaua verde”, „Covorul albastru”.

De parcă atunci când au înainte un tablou cu o midinetă lungită provocator pe o sofa, bărbaţii la sofa şi la culoarea perdelei se uită, nu la pântecul şi la sânii împricinatei.”

Acest articol a fost publicat în 1, Diverse și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

15 răspunsuri la De prin gazete adunate…

  1. Ce-am mai zâmbit:

    „În tablou, tot omul vedea o doamnă mândrindu-se cu bunătăţile trupului ei, dar artistul zicea în titlu c-ar fi vorba de “Meditaţie”. Ca şi cum femeile de asta se dezbracă sub privirile unui bărbat, ca să mediteze la idei înalte”…

    Bine punctat. O zi bună, Maria!

    Apreciază

  2. este interesant articolul şi mi-ar plăcea o continuare a lui, cel puţin tot pe teme din arta desenului, a picturii.

    cu drag, Ottilia

    Apreciază

  3. Maria Postu zice:

    Cristian Lisandru, daca oamenii nu ar fi usor ipocriti, nu in doze deranjante, oare am putea suporta atata sinceritate?Eu una, nu. Ceea ce nu stiu nu are cum sa-mi faca rau,

    Apreciază

  4. Maria Postu zice:

    Il citesc cu placere pe acest sciitor la ziar, cum se intituleaza si acest articol mi s-a parut usor ironic si de aceea mi-am permis sa-l preiau.Multumesc ca te-ai oprit aici.Si pentru mine opiniile tale conteaza foarte mult.O seara placuta!Cu drag, Maria

    Apreciază

  5. Gina zice:

    Maria,

    Mi se pare interesanta tema articolului pe care il propui.
    Daca autorul incearca un fel de dezamagire ca doar goliciunea femeii este sursa de inspiratie , sa-si amintesca dumnealui ca doar pictorii- barbati au avut ca muza- femeia. Nici nu s-ar putea altfel!

    Apreciază

  6. Pingback: defrişare de Ottilia Ardeleanu « Poezieromaneasca's Blog

  7. Maria Postu zice:

    Otilia, sper ca tema articolului ales de mine sa trezeasca interesul cititorilor tai.Multumesc!

    Apreciază

  8. Maria Postu zice:

    Gina, intotdeauna mi-au placut articolele lui Tudor Octavian si e o onoare pentru mine să le citez aici.Nu am nici un merit.Ti se pare un pic misogin?

    Apreciază

  9. Pingback: Clişeu25: Dac-aș putea ține sub papuc prietenia… de Ottilia Ardeleanu « Poezieromaneasca's Blog

  10. lkulvsjb zice:

    apKubI ghosthzgjzlz, [url=http://lcivxyokjewq.com/]lcivxyokjewq[/url], [link=http://naaqayttvcap.com/]naaqayttvcap[/link], http://wllvrtmdsbez.com/

    Apreciază

  11. Maria Postu zice:

    O saptamana inspirata, sa ai chiar daca se anunta rece, Otilia, incalzita de lumina poeziei si a prieteniei!

    Apreciază

  12. Pingback: striaţii pe cer neguros de Ottilia Ardeleanu « Poezieromaneasca's Blog

  13. Pingback: Doar un bob zabavă: numai azi nu-i mâine! | Blogul lui Nea Costache

  14. Maria Postu zice:

    Ma bucur ca v-a atras atentia textul meu/Multumesc !

    Apreciază

  15. Pingback: Am revenit! | Blogul lui Nea Costache

Lasă un comentariu