Laureată a Premiului Nobel pentru Literatură, Elfriede Jelinek, se alătură protestelor împotriva politizării Institutului Cultural Român

După Herta Müller şi Tomas Tranströmer, un al treilea laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, Elfriede Jelinek, se alătură protestelor împotriva politizării Institutului Cultural Român, semnând apelul formulat de lumea culturală suedeză.

Apelul a fost mediatizat atât în presa suedeză, cât şi în cea internaţională. Astfel, principala agenţie de ştiri suedeză (TT) a emis pe 2 iulie 2012 un comunicat de presă pe această temă, comunicat care ulterior a fost preluat de mai multe cotidiene naţionale şi locale. Dagens Nyheter, cel mai mare ziar de dimineaţă din Scandinavia şi prima publicaţie suedeză care a scris despre OUG 27, a publicat pe 3 iulie un articol propriu despre scrisoarea de protest a lumii culturale suedeze.

Implicaţiile OUG 27, care modifică statutul şi subordonarea Institutului Cultural Român, sunt dezbătute şi de alte canale media suedeze. Luni, 2 iulie, emisiunea de ştiri culturale Kulturnytt a Radiodifuziunii Suedeze (SR) a difuzat un scurt reportaj pe acest subiect, cuprinzând declaraţii date de Gheorghe Iancu, Avocatul Poporului din acel moment, şi Dan Shafran, Directorul ICR Stockholm. Reportajul vorbeşte despre bogata activitate a Institutului Cultural Român din ultimii ani, deschisă către toate categoriile de public. Emisiunea menţionează reacţiile de protest pe care le-a stârnit OUG 27 atât în România, cât şi în afara ei, citând şi o declaraţie a regizorului Cristian Mungiu. Întrebat de reporter dacă consideră ordonanţa ca fiind legală, Gheorghe Iancu a răspuns că, din punctul său de vedere, nu s-au întrunit condiţiile de necesitate prevăzute de lege pentru emiterea unei ordonanţe de urgenţă. Contactat fiind de reporterul SR, Ministrul Culturii, Puiu Haşotti, a trimis postului un email în care motivează decizia Guvernului prin cheltuielile prea ridicate ale Institutului Cultural Român. Declaraţia Ministrului Culturii a fost ulterior preluată şi de presa scrisă.

Situaţia a fost de asemenea discutată de Aftonbladet, cotidianul suedez cu cel mai mare tiraj (2.6 milioane de cititori). În ediţia din 3 iulie a ziarului, Åsa Linderborg, scriitor şi şeful secţiei cultură, îşi manifestă îngrijorarea faţă de intenţiile exprimate în OUG 27: „Institutul Cultural Român, această oază unică, a fost acum declarată de Guvernul României ca fiind «disfuncţională». Se intenţionează schimbarea conducerii şi a consiliului de administraţie şi crearea unui program controlat politic. Institutul Cultural, se mai afirmă, a afectat sentimentul de apartenenţă la naţiunea română a românilor stabiliţi peste hotare. I se impune, astfel, un program care să întărească naţionalismul românesc. Toate astea sună ca o întoarcere la perioada de dinaintea căderii Zidului Berlinului, când cultura n-avea valoare decât dacă putea fi controlată de către stat. Institutul Cultural are 17 filiale în toată lumea, toate fiind ameninţate de acelaşi edict de excomunicare.“(cititi in continuare pe Agentia de carte”

Despre Maria Postu

Nu-mi place ideea de a evada...E ca si cum ai smulge cu forta ceva care de fapt, iti apartine:LIBERTATEA cu care te-ai nascut si in care te vei intoarce...Si totusi, eroul meu preferat, de parca eu l-am nascut, este Papillon... Aici e o forma de libertate... evadare...un substitut, o libertate cu gust de gratii si catuse...ma veti gasi aici la orele de vizita indiferent ce semnalmente aveti...Nu e nevoie sa treceti pe la siturile de serviciu pentru a afla ce mi-as dori:pe voi venind la mine in vizita, sa cinam impreuna din cuvinte ca la un banchet infinit cu arome imprevizibile si inconfundabile, de negasit aiurea pe strada, la teatru, la opera sau oriunde in alta parte decat aici...Chiar daca nu ne putem privi in ochi, nu ne putem vedea gesturile, ne simtim pasii gandurilor, ne pipaim prin cuvinte mai mult decat am face-o vreodata in realitate...Micul mister a cazut sau e mai tentant?Mi-ar placea sa cred ca da...suntem toti in spatele unor ferestre (Asa se numea cea de-a patra carte a mea de versuri, publicata in 2007.."DIN SPATELE FERESTREI"...Nu insa si ultima: Cutia postala a cerului, Leonor si zanele...si mai urmeaza...
Acest articol a fost publicat în intrebari esentiale și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Laureată a Premiului Nobel pentru Literatură, Elfriede Jelinek, se alătură protestelor împotriva politizării Institutului Cultural Român

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s